Članak

Feraget o izmjenama Krivičnog zakona FBiH: Cilj je umanjiti odgovornost za korupciju

Prema usvojenim izmjenama, riječ nagrada zamijenjena je sa riječju mito što u prijevodu znači da „sama trgovina utjecajem“ bez mita neće biti tretirana kao krivično djelo.

SARAJEVO, (Patria) - Izmjena člana 382. Krivičnog zakona FBiH koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ove sedmice izazvala je reakcije i međunarodnih institucija u BiH i pravnih stručnjaka. Iz OHR-a i Ambasade SAD navode da BiH treba jačati borbu protiv korupcije, a nikako je slabiti.

Advokat Ifet Feraget analizira izmjene ovog člana u odnosu na još uvijek važeći, te navodi da  se radi o kompleksnoj problematici čije detaljnije proučavanja zahtijeva dosta vremena.

- Na prvi pogled moguće je reći da je intencija navedenih zakonskih izmjena očigledno da se umanji krivična odgovornost za ovu vrstu korupcije, pa se tako navedenim izmjenama iz zakonskog teksta izbacuju riječi "ili kakvu drugu korist ... ili obećanje kakve druge koristi"  - kaže Feraget za Patriju.

Prema usvojenim izmjenama, riječ nagrada zamijenjena je sa riječju mito što u prijevodu znači da „sama trgovina utjecajem“ bez mita neće biti tretirana kao krivično djelo.

Još uvijek važeći član 382. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH nosi naziv: Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, glasi:
       
- (1) Ko posredno ili neposredno zahtijeva ili zaprimi ili prihvati nagradu ili kakvu drugu korist ili obećanje nagrade ili kakve druge koristi za sebe ili drugog, da korištenjem svog stvarnog ili pretpostavljenog službenog ili društvenog ili uticajnog položaja ili drugog statusa posreduje da službena ili odgovorna osoba u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

- Ovakve izmjene u suprotnosti su sa definicijom korupcije koja je prihvaćena od strane Generalne skupštine Vijeća Evrope koja pod korupcijom podrazumijeva "podmićivanje kao i svaku drugu radnju poduzetu od strane lica kome je povjerena odgovorna funkcija u privatnom ili javnom sektoru ili lica koje ima status takve vrste a koja je izvršena radi sticanja nelegitimne koristi za sebe ili drugog"  - kaže advokat Feraget.  

Feraget navodi da su parlamentarci koji su podržali izmjene ovog člana Krivičnog zakona pokazali nedopustivo nizak nivo svoje društvene odgovornosti.

- Umjesto ovih zakonskih izmjena mnogo bi bolje bilo da su inicirali izmjene Zakona o krivičnom postupku kojim je na katostrofalan način uređen položaj oštećenog, a zbog čega smo u posljednje vrijeme svjedoci velikog građanskog nezadovoljstva u slučajevima Dženan Memić, David Dragičević, Selma Agić, Edita Malkoč  - smatra Feraget.

Ivana Korajlić iz Tranasparency Internationala mišljenja je da se izmjenama Krivčnog zakona sužava krivično djelo.

Podsjećamo, ovaj član već je mijenjan 2016. godine u skladu sa evropskom praksom. 

Izmjene člana 382. usvojene 2016. godine

Izmjene koje su usvojene u junu 2018. godine

#BiH