Članak

Evropska komisija poslala dodatna pitanja BiH

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika. Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zat

Evropska komisija proslijedila je danas dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopćila je Direkcija za evropske integracije.

Dodatna pitanja čine 20 pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. Sličan omjer dodatnih pitanja u Upitniku imale su i države u regionu.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. Transportna politika (39), te poglavlje 26. Obrazovanje i kultura (36)...

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika. Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine.

U nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički će finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija. Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni. 

#BiH