Objavljeno u kategoriji BiH na 18.06.2018 18:29:34

Tužilac Tužilaštva BiH Ivan Matešić zagrljen sa Sanaderom na nogometnoj utakmici u Rusiji

Matešić je drugi s lijeva, drži desnu ruku na desnom Sanaderovom ramenu Foto Facebook

KALINJINGRAD, (Patria) - Tužilac Tužilaštva BiH Ivan Matešić pozirao je zagrljen sa bivšim predsjednikom HDZ-a i premijerom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom na prvoj utakmici ovogodišnjeg Svjetskog prvenstava u Rusiji.

Hrvatska je u subotu u ruskom Kalinjingradu igrala s Nigerijom, a fotografiju bivšeg premijera Sanadera i njegovih fanova, među kojima je i Matešić, objavio je PR stručnjak Vedran Strukar na Facebook profilu, prenosi novinska agencija Patria.

Pema podacima sa zvanične web stranice Tužilaštva BiH, Matešić je rođen 1975. u Prozoru, u općini Prozor-Rama u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u 2000. godine. Na poziciju tužioca Tužilaštva BiH izabran je krajem 2013. godine.

Ranije je, od 2007. godine, obavljao dužnost savjetnika federalnog ministra pravosuđa, a krajem 2008. godine bio je postavljen na mjesto pomoćnika federalnog ministra pravosuđa za područje uprave. Prošle je godine bio i kandidat za glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, ali je na tu poziciju izabrana tužiteljica Gordana Tadić. Mediji su i ranije Matešića dovodili u vezu sa HDZ-om Bosne i Hercegovine i čelnicima te stranke.

Bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader osuđivan je, nepravomoćno, za višemilionski kriminal u više afera. Sanadera hrvatsko tužilaštvo tereti u aferama poput 'Fimi Media', 'Hypo', 'Ina – Mol', 'Planinska', 'HEP'… Upravo je prisustvo tužioca iz BiH Ivana Matešić sa osumnjičenim Sanaderom izazvalo reakcije na društvenim mrežama, a među njima i reakciju poznatog hrvatskog novinara Drage Pilsela.

Fimi Medija je jedna od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj – slučaj u kojemu USKOK za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija preko marketinške agencije Fimi media tereti upravo Ivu Sanadera.

U jesen 2015. Vrhovni sud je ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media u kojoj je zbog korupcije osuđen ne samo Sanader, nego i HDZ i cijeli slučaj vratio na početak. Nekoliko mjeseci ranije Ustavni sud je na početak vratio i slučaj u kojem je Sanader osuđen zbog ratnog profiterstva u 'predmetu Hypo' i primanja mita za Inu od mađarskog Mola. 

Očekujući nova suđenja za Fimi Mediju, Hypo i Ina - Mol, Sanader se u međuvremenu pojavio na sudu i u slučaju Planinska zbog optužbi za uzimanje 17 miliona kuna provizije za kupoprodaju zgrade bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici 2009. 

Tužilac Tužilaštva BiH Ivan Matešić je 2013. godine u jednom od intervjua ustvrdio: "Sudovi i tužiteljstva u potpunosti su nezavisni od zakonodavne i izvršne vlasti kako u pogledu izbora sudaca i tužitelja tako i u vezi sa financiranjem sudova."

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android