Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.03.2014 00:00:00

Muzika je nekada odgajala, a sada navodi na drogu i alkohol

Pašo Šabanović: Možete ga vidjeti u Ferhadiji, ispred Ekonomskog fakulteta

Muzičar Pašo Šabanović (70) od ovog proljeća uveseljavat će turiste u Ferhadiji, najprometnijoj sarajevskoj ulici. Za nekoga je to nevažan, ali za Pašu, kaže on, veliki doprinos vraćanju kvalitetne muzike među ljude.

Svirajući na električnoj gitari stare hitove '70-ih i '80-ih godina, Pašo evocira uspomene na period kada se, kaže on, muzika smatrala umjetnošću, a muzičari gospodom.

- Izbjegavam komentarisati današnje muzičare i muziku koju proizvode. Svako ima pravo da svira i pjeva šta želi. Ukusi su različiti. Ali je činjenica da je muzika nekada odgajala ljude, a danas ih ona navodi na alhohol i drogu – rekao je Pašo za bh. novinsku agenciju Patria.

Pašo je penziju zaradio u zeničkoj Željezari, ali muzika je za njega vječita ljubav. Zahvaljujući gitari, proputovao je cijelu Evropu. I upoznao mnoge ljude. Sa njima je dijelio lijepe i loše trenutke. Do danas je ostao vjeran evergreen muzici.

- Iako mi je 7O godina, ne osjećam da sam star. Još uvijek mogu raditi i zaraditi, i to želim iskorisiti. Osim toga, kontakti sa ljudima me svaki dan uveseljavaju. Sretan sam i zbog toga jer barem malo doprinosim da ne zamre kvalitetna muzika – kaže Pašo.

On objašnjava da ga na ulicu nije natjerala nevolja. Svira zbog toga što voli. A ako neko želi, kod njega može kupiti i muzičke CD-ove sa instrumentalama "vječitih melodija".     

- Iznenadio sam se koliko ljudi nemaju sluha. Mnogi misle da prosim pa mi donose sitniš. Jedna djevojka mi je donijela sendvič. Uzeo sam ga, samo zbog toga jer mi je bilo nepristojno odbiti je – kaže Pašo za NAP.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android