Objavljeno u kategoriji BiH na 13.06.2018 18:30:48

Komšić: Kolinda žali za tim što Izborni zakon BiH nije izmijenjen onako kako su u Zagrebu planirali

Željko Komšić

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović po Briselu s pravom izražava žaljenje što Bosne i Hercegovina nije izmijenila Izborni zakon. Grabar-Kitarović ima pravo za čim žaliti jer unatoč zagrebačkim apelacijama (Ljubić i Krišto), unatoč podmuklom lobiranju za uvođenje nejednake vrijednosti glasa u Bosni i Hercegovini, Izborni zakon BiH nije izmijenjen onako kako je to Zagreb zamislio i isplanirao, kazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

- Mi u Bosni i Hercegovni, nasuprot tome izražavamo radost. Nije se lako bilo odbraniti od propagandne političke i medijske agresije Zagreba, ali smo se odbranili i Evropskoj uniji pokazali, ko ovdje u Bosni i Hercegovini, poštujući presude Evropskog suda za ljudska prava nudi rješenja, a ko ultimativno zahtijeva ono što je sa stanovištva evropskih i
demokratskih vrijednosti nedopustivo - rekao je Komšić.

Pošto predsjednica Hrvatske poziva na snažniji angažman Evropske unije u Bosni i Hercegovini po pitanju rješavanja izmjena Izbornog zakona, želio bih uvaženu predsjednicu Grabar - Kitarović podsjetiti da su Evropska unija, SAD i šira međunarodna zajednica angažovanije više nego ikad, dodao je Komšić. 

- Međutim, očito je da taj angažman ne prija vašim pulenima u BiH koje podstičete na rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i koji su u permanentnom sukobu kako sa predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini tako i sa onim predstavnicima međunarodne zajednice koji u rješavanju ovog pitanja žele dati svoj doprinos. Nije nikakvo čudo što su u sukobu jer ono što vaši puleni traže u sukobu je sa svim civilizacijskim normama. Još malo pa će početi i da otvoreno prijete onima koje Vi pozivate na snažniji angažman u BiH - rekao je Komšić.

Komšić je dalje naveo da Grabar-Kitarović savjetuje da i dalje nastavi da se poziva na iskrivljeni sadržaj presuda Ustavnog suda BiH, kako to rade i oni koje u Bosni i Hercegovini koje ona podržava.

- Žalit ćete zbog toga još više nego što sada žalite, ali Vaše obmane neće proći - zaključio je Komšić.