Objavljeno u kategoriji Region na 13.06.2018 09:08:05

Zaev: Sporazumom će biti zadržan makedonski identitet

Zoran Zaev Foto Arhiv

SKOPLJE, (Patria) - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da će sporazumom između Atine i Skoplja o promjeni imena Bivše Jugoslovenske Republike u “Republika Sjeverna Makedonija” biti zadržan makedonski etnički i kulturni identitet, što znači da će se jezik i dalje zvati “makedonski”, a narod “Makedonci”, javljaju svjetske agencije, prenosi BHRT.

Zaev je pozvao građane da izađu na referendum, na kome će se izjasniti o sporazumu, a koji će se održati kasnije ove godine.

Premijer Grčke Alexis Tsipras izjavio je da sporazum predstavlja veliku diplomatsku pobjedu i historijski trenutak za Balkan i narod dvije zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je među prvima pozdravio ono što je opisao kao historijski sporazum i pozvao obje strane da završe postizanje sporazuma, piše britanski The Guardian.

- Ovo će izvesti Skoplje na stazu ka članstvu u NATO i pomoći konsolidovanju mira i stabilnosti na u širem području zapadnog Balkana - rekao je Stoltenberg.

Očekuje se da će Zaev u četvrtak u Berlinu sporazum predstaviti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Čestitke povodom sporazuma uputili su predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske, Vlada Crne Gore i brojni drugi zvaničnici.