Članak

Afere u pravosuđu: Kako je Tužilaštvo zastrašivalo vještaka Ganića

Prije tačno devet dana, četvrtog juna 2018., poslali smo pitanja za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Nije nam odgovorila, niti napomenula da će odgovoriti.

Piše Sead Omeragić

Prije tačno devet dana, četvrtog juna 2018., poslali smo pitanja za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Nije nam odgovorila, niti napomenula da će odgovoriti. Pitali smo je o nezakonitostima u Tužilaštvu BiH: Prije dva mjeseca Patria je otkrila aferu u Sudu BiH. Naime, advokat odbrane tvrdi da je tužilac Miroslav Janjić počinio krivično djelo sprečavanja dokazivanja u procesu „Đakić i Kajtazi“. Da li je od advokata dobila tužbu? Mi imamo informaciju da jeste i da su čvrsti i jasni dokazi o krivičnom djelu. Šta je glavna tužiteljica preduzela po tom pitanju? Je li otvorila istragu?

Dakle, zašto nije sa predmeta „Đakić“ suspendovala tužioca za kojeg odbrana tvrdi da je ometao pravdu i taj predmet kontaminirao?

Koliko je do sada dobila prijava na rad svojih tužilaca? Koliko je puta reagirala da bi spriječila posljedice po kredibilitet tužilaštava u BiH?

Eventulano nereagiranje tužiteljice Tadić u slučaju Đakić bi prema članu 22. Zakona o Tužilaštvu BiH moglo koštati Bosnu i Hercegovinu odštete za očiglednu nezakonitost u ovom postupku. Prema tom članu odgovorna je Bosna i Hercegovina a ne službenici Tužilaštva. Hoće li dopustiti takav ishod ovog procesa?

U stavu 2. ovog člana stoji da „Bosna i Hercegovina zadržava pravo na odštetu od strane službenika ako se procijeni da je službenik namjerno preduzeo radnje s ciljem da izazove štetu ili povredu, odnosno šteta ili povreda jeste posljedica nesavjesnog obavljanja poslova službenika.“

Šutnja glavne tužiteljice Tadić na ove pravosudne katastrofe je znakovita. Tužiteljica se, sudeći po ležernosti da odgovori na jednostavna novinarska pitanja, slaže sa ovim nezakonitostima svog tužioca. Uslijedio je i novi šok nakon slučaja Đakić i Kajtazi, za kojeg odbrane kaže da je kontaminiran i skrenuo u potpunu  pravosudnu katastrofu. Naime, suđenje Mensuru Đakiću i Begzadu Kajtaziju zakazano je za 13. juni 2018. godine. Na tom suđenju treba da se provede dokaz po vještaku vojne struke, generalu Nehru Ganiću.

Tužitelj Janjić je podnio zahtjev za izuzeće generala Ganića kao vještaka zbog podignute optužnice za navodni zločin. Dakle proces još nije ni počeo, a tužilac je Ganića označio krivim. Za tužioca ne postoji presumpcija nevinosti. U zahtjevu za izuzeće vještaka Ganića, tužilac Mirosalav Janjić se poziva na principe restorativne pravde koja nije dio našeg sistema i samo je u eksperimentu evropskog pravosuđa. Usput je zaboravio da upravo njega optužuju da je sakrio bitnu dokumentaciju i onemogućio pravičan proces Đakiću i Kajtaziju.

Sud je po ovim zahtjevima tužioca Janjića zatražio očitovanje od advokata Mulahalilovića, koji je svoje mišljenje dostavio 8. juna 2018. godine.  

Advokat piše o nekoliko problematičnih konstrukcija Tužilatva BiH: Vještak Ganić je dobio rješenje o vještačenju 7. novembra 2017. godine. Svoj uredan nalaz dostavio je 30. novembra 2017. godine. U to vrijeme nije bila podignuta nikakva optužnica protiv njega. Optužnica protiv Ganića se podiže 16. aprila 2018. godine. Potvrdit će se da Tužilaštvo upreže pravosudni aparat u svoje nezakonite ciljeve.

Naime, vještak Ganić se 30. marta 2018. poziva u 13 sati da vještači u predmetu Đakić i Kajtazi. Onda se događa tužilačko prosipanje  sile. Tog istog dana 30. marta u 11 sati, dakle dva sata prije, general Ganić se poziva da da izjavu oko predmeta navodnog ratnog zločina u Čemernom. Naravno, to ispitivanje se rasteže i Ganić ne stiže da pristupi vještačenju u predmetu Đakić i Kajtazi. Oni koji su vidjeli Ganićevo vještačenje kažu da je riječ o vrhunskoj stručnoj analizi koja bi definitivno oborila brojne apsurdne tužilačke optužbe protiv Đakića i Kajtazija.

Već više od pola godine, otkako je počela kampanja protiv njega, Ganić pokušava pronaći televizijske snimke kojim bi dokazao da nema nikakve veze sa spornim događajima na Čemernu.

Advokat Mulahalilović smatra da se „ovakvo postupanje Odjela za ratne zločine može pripisati isključivo teškoj zloupotrebi sudske vlasti, koja ima za cilj zastrašivanje vještaka generala Ganića.“

Upravo u toku pisanja ovog teksta saznali smo da je Sud BiH odbio zahtjev tužioca Janjića za izuzećem vještaka. Tužilac će imati priliku da se suoči sa vještakom generalom Ganićem. Ostaju činjenice da se radilo o još jednom teškom udaru na pravosuđe u BiH.

#BiH