Članak

Raspisana međunarodna potjernica za Zdravkom Mamićem

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njenu provedbu.

OSIJEK, (Patria) - Nakon što je prošle srijede Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, danas je i službeno Županijski sud podnio nalog policiji da se za njim raspiše međunarodna potjernica i evropski nalog za hapšenje.

S obzirom na to da je Mamić u BiH, jedino što za njega znače ove potjernice su put ka najbližoj policijskoj stanici, gdje će se samo izjasniti o tome pristaje li na izručenje Hrvatskoj, prenosi Index.

Podsjetimo, Mamić je osuđen na šest i po godina zatvora nepravomoćno zbog krađe novca iz Dinama, a dan ranije pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu. Da je bio dostupan hrvatskoj policiji istog trena bio bi smješten u istražni zatvor.

Vrlo brzo nakon presude ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je izjavio kako je zakon jasan te predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj. No, rekao je, Mamić može kaznu odslužiti u BiH.

Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude, kako se to već zbivalo u prošlosti, naprimjer u slučaju Branimira Glavaša.

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njenu provedbu.

Sud BiH do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinaka, iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

#Region