Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.06.2018 11:53:29

Hahn: Potrebno je većinski donositi odluke vezane za vanjsku politiku EU

Johannes Hahn Foto: Arhiv

BEČ, (Patria) - Evropski komesar za proširenje  Johannes Hahn izjasnio se za većinsko donošenje odluka u vanjskoj politici EU.

On je diskusiji na austrijskoj državnoj televiziji ORF „U centru“, rekao da u suprotnom EU nikada neće postati globalni igrač, prenosi Tanjug.

Hahn je naglasio da, ako se zadrži sistem jednoglasnog donošenja odluka oko svega, EU nikada neće moći da bude djelotvorna i konkurentna sa nekim drugim igračima kao što je Kina.

Evropska komisija će, prema njegovim rečima, na jesen predati prijedlog za prelazak sa principa jednoglasnog donošenja odluka na većinski sistem glasanja. Hahn je naglasio da primjer američkog predsjednika Donalda Trampa jasno pokazuje da EU nema prirodnog saveznika, već samo partnere i da mora sama na sebe da se oslanja.

I šef luksemburške diplomatije Jean Aselborn izjasnio se za ukidanje jednoglasnog donošenja odluke u vanjskoj politici.

On je kazao da postaje sve teže postizanje jedinsvenog stava po važnim pitanjima. Kada je riječ o politici azila Aselborn je naglasio da ne može jedna zemlja sama savladati problem migracije, već samo EU zajedno.

Nekadašnji ministar za socijalna pitanja Mađarske i aktuelni savjetnik premijera Viktora Orbana, Zoltan Balog, istakao je da je moguć razvoj ka većinskom donošenju odluka kod različitih tema i da bi to pre svega trebalo učiniti kod zaštite vanjskih granica.