Članak

Predsjednici SAD-a i Sjeverne Koreje potpisali 'historijsku' deklaraciju

Neimenovani američki dužnosnik objasnio je da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

SINAGPUR, (Patria) - Američki predsjednik Donald Trump i njegov kolega iz Sjeverne Koreje Kim Jong-un sastali su se u Singapuru te na kraju susreta, koji svijet naziva historijskim, potpisali deklaraciju. Sadržaj dokumenta koji su potpisala dva predsjednika bit će objavljen uskoro.

Neimenovani američki dužnosnik objasnio je da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Trump je potvrdio da će Kima pozvati u Bijelu kuću i da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka. 

- Svijet će vidjeti veliku promjenu. Odlučili smo ostaviti prošlost iza sebe - rekao je Kim.

Povijesni susret Kima i Trumpa počeo je srdačnim rukovanjem ispred sjevernokorejskih i američkih zastava. Potom su kroz kolonadu otišli u knjižnicu gdje su razgovarali u četiri oka, uz prevodioce. Taj je razgovor trajao četredesetak minuta, a zatim su im se pridružili članovi delegacija.

- Mislim da nas cijeli svijet gleda. Mnogo je ljudi mislilo da je ovo naučna fantastika. Mislim da je ovo dobar uvod za mir - kazao je Kim američkom predsjedniku.

Trump je kazao kako je siguran da će njihov odnos biti "sjajan".

- Stvarno se izvrsno osjećam. Ovo će biti sjajan susret i veliki uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam - rekao je Trump.

Kim je uzvratio: "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su mnoge prepreke bile na našem putu, ali smo ih sve savladali i sada smo danas ovdje".

Na upit novinara kako su prošli razgovori, Trump je rekao: "Veliki napredak - stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo ko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro."

 

 

Susret Kima i Trumpa, kao prvi sastanak jednog aktuelnog američkog predsjednika i jednog sjevernokorejskog vođe od kraja Korejskog rata 1950-1953, bio je nezamisliv prije samo nekoliko mjeseci kada su razmjenjivali uvrede izazivajući strah u svijetu od mogućeg nuklearnog rata.

(Al Jazeera)

#Svijet