Članak

Francuski je drugi izučavani jezik u svijetu, govori ga 274 miliona ljudi

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Guillaume Rousson, otvoriće 12. juna frankofono dvojezično odjeljenje u Gimnaziji Obala u Sarajevu.

SARAJEVO, (Patria) - Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Guillaume Rousson, otvoriće  12. juna frankofono dvojezično odjeljenje u Gimnaziji Obala u Sarajevu.

Od septembra 2018., dvojezično odjeljenje u Gimnaziji Obala ponudiće svojim učenicima od prve godine program sa časovima na francuskom i bosanskom jeziku uz podršku Francuskog instituta u  Bosni i Hercegovini.  Osim časova francuskog jezika, drugi predmeti kao što je matematika također će biti izučavani na francuskom jeziku, a učenici će dobiti pomoć i lektora iz Francuske. Zahvaljujući ovom ubrzanom školskom učenju, učenici dvojezičnog razreda dobiće na kraju godine međunarodnu diplomu francuskog jezika DELF.

Riječ je o drugom dvojezičnom francuskom progamu u Bosni i Hercegovini osim Gimnazije u Mostaru. Otvaranje ovog odjeljenja omogućiće dodatno učenicima iz Bosne i Hercegovine da se pripreme za budućnost, posebno u okviru sve tješnjih veza sa Evropskom unijom i frankofonim svijetom.

Francuski je peti svjetski jezik. Govori ga 274 miliona ljudi na svim kontinentima. Francuski jezik je i drugi najviše izučavani jezik u svijetu, nakon engleskog, a treći najviše korišten u poslovnom svijetu, nakon engleskog i kineskog. Ubrzanim rastom, francuski jezik bi trebao dosegnuti broj od 700 miliona govornika  2050.godine.

#Lifemagazin