Objavljeno u kategoriji Intervju na 06.10.2014 00:00:00

Bakir po uzoru na svog mentora vrši pritisak na medije

Suljagić: Osudio svaki pokušaj ograničavanja slobode medija

Pritisak koji Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije vrši na upravu i uredništvo bh. novinske agencije Patria (NAP), zbog čega se novinari Patrie moraju i iseliti iz „Energoinvestovih“ prostorija u Ćemaluši na broju 6, i dalje u javnosti izazva oštre kritike.

Emir Suljagić, kandidat DF-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osudio je svaki pokušaj ograničavanja slobode.

"Osuđujem svaki pokušaj ograničavanja slobode i nezavisnosti medija od strane Bakira Izetbegovića. Podržavam medijske slobode koje smatram jednom od glavnih odlika demokratskog društva, za razliku od Bakira i njegovog mentora, koji pokušava zabraniti korištenje društvenih mreže Youtube i Twitter – kaže Suljagić u izjavi za Patriu.

Podsjećamo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dok je obavljao funkciju premijera Turske svojim državljanima je zabranio pristup društevnim mrežama Twitter i Facebook, a kasnije i korištenje kanala na kojem se objavljuju video isječci popularni Youtube.

Poznato je da je Izetbegović blizak sa Erdoganom, a u njemu vidi svog mentora te je čak kopirao izborni promotivni spot od Erdogana.

Inače, 1. oktobra 2014. na adresu Novinske agencije Patria stigao je dopis upućen od strane direktora „Energoinvesta“ kojim se „jednostrano raskida ugovor o korištenju prostora” te da Patria prostor koji je do tada koristila mora HITNO napustiti najdalje do 29. 10. 2014.

Za ovakvu odluku uprava „Energoinvesta“ nije imala valjan razlog, a uredništvu je rečeno da je odluka o raskidanju ugovora “naređena odozgo”. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android