Objavljeno u kategoriji BiH na 10.03.2014 00:00:00

Ešton dolazi u srijedu, neće biti susreta sa liderima stranaka!

Ešton: Želi se pripremiti za razgovore o novom pristupu

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove, baronesa Ketrin Ešton, posjetit će Sarajevo u srijedu i razgovarati sa predstavnicima državnih institucija i civilnog društva, ali ne i političkim liderima, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) diplomatski izvor iz Brisela.

Ešton je ranije planirala doći u BiH, ali je posjeta odgođena zbog krize u Ukrajini. Međutim, kako nam je nezvanično potvrđeno, posjeta je sad isplanirana za srijedu. 

Očekuju se susreti u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara te razgovor sa predstavnicima civilnog društva. Portparol baronese Ešton, Maja Kocijaničić u izjavi za NAP, kratko je kazala kako još uvijek zvanično ne može potvrditi datum posjete. Ali, nezvanični izvori ističu kako je već sve dogovoreno.

Međutim, Ešton, kako je za NAP pojašnjeno, neće doći u Sarajevo da prezentira novi pristup Evropske unije prema BiH. Naprotiv, ona će stići kako bi razgovarala sa političkim rukovodstvom i građanima, a uoči rasprave o BiH na Vijeću za vanjske poslove EU koja je zakazana za drugu polovicu marta u Briselu. Na toj sjednici će se tek razgovarati o novom pristupu. 

- Njena posjeta se u prvom redu odnosi na pripremu za te razgovore sa ministrima vanjskih poslova država članica. Ona se želi na licu mjesta uvjeriti o stanju na terenu i raspoloženju građana i predstavnika institucija - navodi izvor NAP-a 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android