Članak

Samit Šangajske organizacije za saradnju, Xi Jinping i Putin razgovarali o nuklearnom sporazumu

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je prije 17 godina i danas predstavlja multilateralni mehanizam za regionalnu sigurnost, privrednu saradnju i transnacionalnu povezanost.

PEKING, (Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se tokom vikenda s predsjednikom Kine Xjem Jinpingom u Pekingu, na početku državne posjete uoči samita Šangajske organizacije za saradnju. Dvojica lidera razgvarala su o nuklearnom sporazumu s Iranom nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država. 

U dokumentu se navodi kako će, "usljed složene i nestabilne međunarodne situacije, Rusija i Kina nastaviti jačati bilateralnu stratešku saradnju u globalnim pitanjima".

Tokom vikenda je održan i samit Šangajske organizacije za saradnju na kojem su učestvovali lidera zemalja: Kine, Rusije, Indije, Pakistana, Kazahtana, Kirgistana, Tadžekistana i Uzbekistana. Razmjena Kine je s ostalim članicama SCO-a u 2017. godini iznosila je 217,6 milijardi američkih dolara, a trgovinska struktura nastavila se poboljšavati, pri čemu su mehanička oprema i mehanički i električni proizvodi zauzeli veći udio, prema podacima kineskog ministarstva trgovine, javlja kineska agencija Xinhua.

Šangajska organizacija za saradnju osnovana je prije 17 godina i danas predstavlja multilateralni mehanizam za regionalnu sigurnost, privrednu saradnju i transnacionalnu povezanost. 

Putin je kazao Liju kako su trgovinske i privredne veze Rusije i Kine "dostigle dobar tempo" te da se traže nove sfere saradnje. 

Li je naveo kako se očekuje da bilateralna trgovina dvije države ove godine dostigne 100 milijardi dolara i izrazio spremnost za proširenje saradnje i u tradicionalnim i u novim sferama, uključujući nuklearnu energiju.

Navodi se kako Rusija i Kina, također, nastoje ojačati Šangajsku organizaciju za saradnju.

#Svijet