Članak

Hrvatska izdala nalog za hapšenje Zdravka Mamića

Sud BiH do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinačenja iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

OSIJEK, (Patria) - Županijski sud u Osijeku izdao je nalog za hapšenje Zdravka Mamića koji je danas zbog krađe novca iz Dinama osuđen nepravomoćno na šest i po godina zatvora, javlja Index.

Nakon što policija utvrdi i službeno da do Mamića ne može doći, za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

- Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne potjernice, temeljem koje Mamić može biti uhapšen u bilo kojoj zemlji izvan EU. Ukoliko se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se europski nalog za hapšenje - kazao je Hini glasnovornik Suda Miroslav Rožac.

No, bez obzira na potjernicu Mamić neće biti izručen Hrvatskoj. On, naime, ima dvojno državljanstvo, i ono BiH i hrvatsko, pa je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić već izjavio kako je zakon jasan te predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj.

No, to nije prepreka da Mamić kaznu odsluži u BiH. Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, naprimjer u slučaju Branimira Glavaša.

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njenu provedbu.

Sud BiH do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinačenja iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

Dakle, ako Zagreb zatraži da Mamić kaznu odsluži u BiH, temeljem postojećeg međudržavnog sporazuma i kada presuda bude pravomoćna to će tako i biti, izjavio je u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

#Region