Članak

Nova knjiga 'Albanci i ja' pisca Jovana Nikolaidisa

Kritičari objašnjavaju kako nova knjiga Nikolaidisa ima veliku vrijednost, naročito u vremenu zlokobnih desnih politika koje se ponovo uzdižu na Zapadu, u vremenu u kojem se narodi ponovo ograđuju vis

ULCINJ, (Patria) - Knjiga Jovana Nikolaidisa „Shqiptarët dhe unë“ („Albanci i ja“) objavljena je u Prištini, u izdanju izdavačke kuće KOHA.

Dijelom esejistički zapis, dijelom putopis, dijelom politička (i sociološka) studija, ova knjiga slijedi osnovnu autorovu ideju koju on sam formuliše kao "maleni doprinos u razbijanju zabluda koje postoje o Albancima. 

“One su velike, najčešće i zlokobne", rekao je.

Jovan Nikolaidis (1950)  je pisac grčkog porijekla, rođen u Crnoj Gori. Veliki dio svog života proveo je u Sarajevu gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Rat ga je potjerao u rodni kraj, Ulcinj, gdje i danas živi i piše. Urednik je časopisa za kniževnost i kulturu PLIMA. Autor je desetak knjiga romana i poezije, kao i eseja.

Kritičari objašnjavaju kako nova knjiga Nikolaidisa ima veliku vrijednost, naročito u vremenu zlokobnih desnih politika koje se ponovo uzdižu na Zapadu, u vremenu u kojem se narodi ponovo ograđuju visokim zidovima i bodljikavim žicama, a u tuđoj nevolji vide tek opasnost za same sebe.

Izdanje „Shqiptarët dhe unë“ bi će izloženo na prištinskom sajmu knjiga „Prishtina 2018“ od 5 do 10 juna.

 

#Lifemagazin