Objavljeno u kategoriji BiH na 10.03.2014 00:00:00

Izetbegović se nada dolasku Pape i Olanda!

Oland i Papa: Dobili pozive od Predsjedništva da posjete BiH

Predsjedništvo BiH kojim od danas predsjedava bošnjački član, Bakir Izetbegović (SDA), očekuje niz visokih međudržavnih susreta, a između ostalih i posjetu Pape Franje u junu.

Tada će se obilježavati 100. godišnjica sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata 28. juna, potvrđeno je za novinsku agenciju Patria (NAP) iz Izetbegovićevog kabineta. No, Papina posjeta još uvijek nije do kraja potvrđena, niti će se detalji o njoj znati prije nego sve bude dogovoreno.

Kako NAP saznaje, upros tome, Izetbegovića očekuje buran mandat na čelu državnog vrha, a planiran je niz bilateralnih i multilateralnih aktivnosti sa najvišim državnim zvaničnicima iz cijelog svijeta. 

Predsjedništvo BiH je uputilo pozive predsjednicima Francuske, Pakistana, Azerbejdžana, Mađarske, Rumunije, Grčke, Bugarske, Slovenije i Crne Gore za zvanične posjete BiH, no još uvijek nije poznato koja će od tih posjeta biti realizirana za Izetbegovićevog mandata.

- Planirano je učešće na samitu predsjednika država regiona koji će se održati sredinom jula u Dubrovniku u okviru Brdo procesa, a Izetbegović će BiH predstavljati na NATO samitu u Velikoj Britaniji početkom septembra. Također, planirano je i učešće na redovnoj generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija krajem septembra – kaže za NAP izvor blizak kabinetu Izetbegovića.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android