Članak

Zejćir Husić dobitnik prve nagrade u izboru za najbolju kratku priču o dijaspori

Članovi žirija Mehmed Đedović, predsjednik, Sevret Mehmedćehajić, član, i Nermin Bukvar, član, pročitali su prispjele priče, ocijenili ih i izabrali tri najbolje.

KALESIJA, (Patria) - Na književni konkurs za izbor najbolje kratke priče o temi „Dijaspora“ kalesijske Gradske biblioteke, koja djeluje u okviru JU BKC ''Alija Izetbegović'' Kalesija, pristiglo je nekoliko desetina priča iz cijele Bosne i Hercegovine.

Članovi žirija Mehmed Đedović, predsjednik, Sevret Mehmedćehajić, član, i Nermin Bukvar, član, pročitali su prispjele priče, ocijenili ih i izabrali tri najbolje.

Prvo mjesto pripalo Zejćiru Hasiću iz Tuzle za priču „I piscima su potrebna dva oka“ . Riječ je o priči visokog umjetničkog dometa. Autor bez patetike, vještim i pažljivim baratanjem stilskim elementima i simbolima dočarava život naših ljudi u dijaspori. Glavni lik se, ne svojom voljom, našao u ambijentu drugog jezika i drugog okruženja svjestan da mora plivati ili potonuti. Autor je izgradio zaokruženu priču s poukom.

Drugo mjesto pripalo je Kemalu Ljevakoviću iz Tešnja za priču „HASO alias HANS“. Treće mjesto osvojila je Dženita Hrnjičić iz Sarajeva za priču „Krivica“.

U užem izboru su se našle i sljedeće priče: „In memoriam jednoj generaciji“ Nermine Subašić iz Kalesije, „Hvatačica pogleda“ Amre Mujezinović iz Živinica, „Pet slika dijaspore“ Lamije Šišić-Hodžić iz Zenice, „Sezona lova na patke“ Mirnesa Modrića, „Dijaspora“ Ismaila Ibreljića iz Zenice, i „Kuća“ Sanje Radulović iz Doboja.

Autori nagrađenih priča bit će naknadno obaviješteni o datumu uručivanja nagrada. Uz plaketu, za tri prvoplasirane priče obezbijeđene su i novačne nagrade.

#Lifemagazin