Objavljeno u kategoriji BiH na 10.03.2014 00:00:00

Čolak: Dumančić i Selimović moraju nastaviti raditi

Čolak: Što prije razriješiti situaciju

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dostavilo je mišljenje Vijeću ministara BiH da rukovodioci i njihovi zamjenici kojima su istekli mandati trebaju nastaviti obnašanje funkcije do razrješenja. Ovo je za novinsku agenciju Patria (NAP) potvrdio Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

On je pojasnio da zbog komplicirane sigurnosne situacije u BiH očekuje da će se što prije riješiti ova situacija i imenovati direktori Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

- Ukoliko po isteku mandata nadležni organ ne pokrene u roku zakonsku proceduru imenovanja, odnosno formalno ih ne razriješi dužnosti onda njihova obaveze ni ovlaštenja ne prestaju do okončanja zakonskog postupka imenovanja ili do donošenja akta o razrješenju. Mi smo takav stav već zauzimali na Vijeću ministara još 2009. godine – kazao je Čolak za NAP.

On je dalje naveo da Vinko Dumančić i Himzo Selimović kao i njihovi zamjenici trebaju nesmetano obavljati svoje funkcije, uprkos tome što im je istekao mandat.  

- Cijenimo da ćemo od Nezavisnog odbora dobiti nova imena što prije. Tačno je da Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o produženju mandata, ali mislim da nije ni nužno donijeti akt o imenovanju – dodao je Čolak.

Ministar pravde priznao je, pak, da je problem što i Nezavisni odbor radi u tehničkom mandatu. 

- U tome i jeste problem što se očekuje da bi se trebao potvrditi i Nezavisni odbor. Ne očekujem i ne bi trebalo da bude posljedica po sigurnosni sistem. Treba savjesno i odgovorno obnašati svoju dužnost dok se ne imenuje novi. U tom pravcu i očekujem rasplet situacije i imenovanje drugih, ali i drugi organi trebaju podnijeti dio odgovornosti – kaže Čolak.

Mandati Dumančiću i Selimoviću su jučer istekli, čime su GP BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ostali bez legitimnih čelnika. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android