Članak

Erdogan ode, ostade nam bh. stvarnost!

Otišao je Erdogan a ostala je bh. stvarnost. I svjetski mediji također su pratili današnje obraćanje Erdogana na predizbornom skupu AK partije u Sarajevu.

Piše: A.Čorbo-Zećo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan napustio je BiH nakon što mu je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) dodijeljen počasni doktorat.

Otišao je Erdogan a ostala je bh. stvarnost. I svjetski mediji također su pratili današnje obraćanje Erdogana na predizbornom skupu AK partije u Sarajevu.

Pažnju svjetske javnosti privukla je činjenica da su brojne evropske zemlje zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to "zabrinutošću zbog javnog reda". Naši organi sigurnosti dobro su uradili svoj posao, bez obzira na sve najave o navodnom atentatu na Erdogana.

Daily Mail je otvoreno napisao da niko nije ni očekivao da će BiH zabraniti održavanje ovog skupa s obzirom na bliske veze između vođe bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića i njegove SDA stranke i Erdoganove vladajuće AK partije.

Može se primjetiti da je Erdogan iz Sarajeva kritikovao vlade evropskih zemalja poručujući kako su danas, za razliku od BiH, pale na ispitu iz demokratije. Erdogana je, nažalost, Bakir Izetbegović propustio informisati da je u BiH sve manje demokratije i to zahvaljujući najviše vladajućim strankama. Nisu u stanju postići dogovor da na izborima svi imaju pravo birati i biti birani! Mostarci više i ne znaju šta su izbori. Sreća im je samo da imaju pravo glasati na Općim izborima, pa drže formu.

Izetbegović je propustio izvjestiti Erdogana - za čije se poruke iz Sarajeva, ruku na srce,  ipak mora reći da su konstruktivne, barem  u pogledu Bosne i Hercegovine - i o tome da naša djeca prekidaju školovanja, jer roditelji nemaju novaca da ih šalju u škole. Predsjednik SDA je propustio turskog predsjednika informisati i o teškoj ekonomskoj situaciji građana, lošem obrazovnom sistemu, lošem zdravstvenom sistemu, činjenici da je na stotine neimplementiranih presuda Ustavnog suda, da nam mladi bježe iz zemlje.

Plaćamo i najskuplje gorivo u Evropi, s najmanjim plaćama. Zakucani smo za dno listi poželjnih zemalja za investiranje.

Hvalio se Erdogan koliko je aerodroma izgradio, a Izetbegović je šutio, jer ne znamo čime se mogao pohvaliti. I novac prikupljen od ovog skupog goriva ne mogu da podijele, ne znaju kako će. A, onda ništa i ne grade. Cestovna infrastruktura je u zastoju godinama. Otvorili su pokoji kamen temeljac i ceste koje ne vode nigdje /Most Gradiška/. Daleko smo mi od demokratije, istina i od Evrope, jer tapkamo u mjestu čekajući da nam neko pomogne.

#BiH