Članak

Budnjo: Moja porodica je neosnovano izložena pritisku

Sarajevski privrednik Alija Budnjo reagirao je na medijske natpise u slučaju stradanja mladića Dženana Memića, ističući da su njegova porodica i on već duže vrijeme izloženi pritiscima, bez da iko ima

SARAJEVO, (Patria) - Sarajevski privrednik Alija Budnjo reagirao je na medijske natpise u slučaju stradanja mladića Dženana Memića, ističući da su njegova porodica i on već duže vrijeme izloženi pritiscima, bez da iko ima bilo kakve dokaze za to.

Tokom mirnih protesta u utorak navečer, kada se na Vilsonom šetalištu u Sarajevu okupilo više od 2.000 ljudi, tražeći istragu o smrti Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke, Dženanov otac Muriz Memić kazao je da su izbrisani snimci sa hotela u vlasništvu Budnje koji su mogli pomoći da se rasvijetli pod kojim okolnostima je stradao njegov sin.  

"Već više od godinu dana moja porodica je izložena javnom linču bez dokaza ili bilo kakvih osnovanih sumnji. Nismo reagovali izražavajući tako senzibilitet prema ožalošćenoj porodici Memić. Nismo toj porodici htjeli dodatno otežavati“, naveo je Budnjo u svojoj reakciji, napominjući da će zaštitu svoje porodice, kao i firmi koje upošljavaju više od 200 ljudi, ipak morati zatražiti na sudu, prenosi novinska agencija Patria.

Budnjo ističe da je video nadzor hotela “Crystal”  udaljen nekoliko stotina metara vazdušne linije sa mjesta stradanja Dženana Memića. Objašnjava da su bili susretljivi prema svim istražnim organima i dozvolili da se snimci pregledaju i izuzmu. Napominje da su četiri ovlaštena službena lica – policajca više od dva puta pregledali video nadzor, „dvojica su dolazili u objekat hotela “Crystal” 18.02.2016. godine, a druga dvojica su dolazili 19.02.2016. godine i oni su bili zaduženi za skidanje snimka sa hard diska video nadzora“.

Budnjo u reagiranju ističe i to da je u momentu procesa skidanja snimka firma “Stambolić”, čiji je vlasnik, kako je rekao, u rodbinskoj vezi sa Murizom Memićem, vršila iskopinske radove u neposrednoj blizini hotela Crystal. Ista firma je, rekao je Budnjo, bagerom prekinula napojni kabel čime je prekinuto napajanje strujom cijelog kompleksa “Hoteli Ilidža”, uključujući hotel “Crystal”, što se, kaže, može dovesti u direktnu vezu s nestajanjem snimka o kojem Memić govori.

„Da bi se sanirao taj kabel, morali su doći radnici “Elektrodistribucije” da postave spojnicu, o čemu također postoji zapisnik“, naveo je Budnjo u reakciji, ističući da se snimač video nadzora nalazi na recepciji hotela “Crystal” i sve one osobe koje su mogle doći u dodir sa njim dali su izjavu i dobrovoljno se podvrgle poligrafu, uključujući i njegovog sina.

Budnjo u pismu navodi da je Muriza Memića poznavao od ranije, ističe da je Memićeva transportna firma vršila usluge i za njegove kompanije, kao i to da je njegov sin Muamer više puta pokušao razgovarati sa porodicom Memić, ali da su oni to odbili. Naveo je i to da se Muriz Memić politički aktivirao, pa mu je, kako je rekao, postalo jasno zašto, kako je istakao, „želi oblatiti njega koji je član Stranke demokratske akcije“.

#BiH