Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 10.03.2014 00:00:00

Film „Tabija“ Igora Drljače dobija podršku Kanskog festivala

Prošlogodišnja dodjela nagrade na Rotterdam CineMart Film Festivalu

Prema pisanju Variety.com film „Tabija“ bh. reditelja Igora Drljače zajedno sa još dva filma „Nevidljiv“ (Invisible) Pabla Đođelisa (Pablo Giorgelli's) i „Tama“ (Darkness) Kastra Zimbronija (Castro Zimbron's), bazirani na konceptualnoj umjetnosti, nalaze se među 15 projekata koji će biti izabrani za kooprodukciju i povezivanje filmova u razvoju ovog maja na 10. Fondacija film-Atelje (Cinefondation-Atelier) Kanskog festivala (Kanski filmski festival op.a.) iz Latinske Amerike, Istočne Evrope, Azije i Afrike, prenosi novinska agencija Patria (NAP).

Fondacija je započela sa radom 2005. godine kao dio Kanskog festivala. Okupit će redatelje i producente i pozvati ih na Kanski festival od 16. do 22. maja kako bi se sreli sa potencijalnim koproducentima i menadžerima kao i stručnjacima koji će im dati savjet za razvoj njihovih projekata, juvlja NAP.

Inače, „Tabija“ je moderni film o generaciji mladih u postratnoj BiH. Film je osvojio nagradu Eurimages (nagrada za razvoj najzanimljivije buduće evropske koprodukcije) u sklopu Rotterdam CineMart Film Festivala, a prošle godine nagrađen je na Sarajevo Film Festivalu nagradom Exelence.

Početkom rata Igor Drljača sa porodicom je otišao u Kanadu gdje je magistrirao film na univerzitetu York. Tokom studija snimio je nekoliko kratkih filmova, a njegov debitantski igrani film "Krivina" vidjela je, između ostalih, i publika Sarajevo Film Festivala te Rotterdam Film Festivala.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android