Objavljeno u kategoriji BiH na 10.03.2014 00:00:00

Zbog stanja u policijskim agencijama zbunjeni i sindikati

Bevanda: Na putu, kontakt osoba Bariša Čolak

Vijest kako od jutros Bosna i Hercegovina, faktički, nema u funkciji dvije državne institucije, Graničnu policiju BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, uznemirila je i sindikate ovih tijela. Iako zvanično nisu htjeli davati izjave izrazili su nadu da će se situacija što prije riješiti.

Podsjećamo da je čelnicima ovih agencija Vinku Dumančiću i Himzi Selimoviću jučer 9. marta istekao mandat, kao i njihovim zamjenicima, a Vijeće ministara BiH nije, barem ne transparentno, donijelo odluku o imenovanju novih čelnika ili imenovanju vršilaca dužnosti.

- Šta da kažem, evo sada faktički nema nikog ko bi mogao davati naredbe policiji na terenu. Politka je takva kava jeste, ali ne bismo za sada da potpirujemo vatru. Ionako ispaštamo na terenu, nismo ni krivi ni dužni, a dobijamo batine – kazao nam je jedan član Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Nadležni u Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti BiH, te u državnom Nezavisnom odboru još uvijek se nisu oglasili. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nam je poručio da je na putu te da je za ovo pitanje kontakt osoba Bariša Čolak, ministar pravde BiH. No, Čolak još uvijek ne odgovara na naše pozive. 

I sam Nezavisni odbor za izbor policijskih čelnika je također, bez mandata, a nije izabran novi. Sudeći po tome, blokada funkcioniranja, ove dvije policijske agencije mogla bi potrajati.      

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android