Objavljeno u kategoriji BiH na 10.03.2014 00:00:00

Habul: Za smrt dječaka su krive sve institucije

Habul: Sarajevo ima samo 60 socijalnih radnika

Krivicu za stravično ubistvo dječaka u Hadžićima, snose generalno sve institucije sistema zaštite porodice i djece, izjavila je za bh. Novinsku agenciju Patria (NAP) Udžejna Habul, profesorica na Fakultetu poliitičkih nauka u Sarajevu. Ona predaje više predmeta na Odsjeku za socijalni rad.

Slučaj brutalnog ubistva četverogodišnjeg dječaka, za što su optuženi svi odrasli članovi njegove porodice, još uvijek intrigira bh. javnost. Mnogi se pitaju, jesu li institucije morale uraditi više i reagirati prije tragedije. 

- Sada kada se zlo dogodilo, ne možemo prozivati samo centre za socijalni rad i socijalne radnike. Po prirodi posla kojim se bave na jedan način su odgovorni, ali ako nemaju informacija o tome, ne mogu ni reagirati - kazala je Habul za NAP.

Sve se moglo, kako kaže, riješiti na osnovu dokumentacije i eventualnog odlaska na teren.

- Međutim, ako tada nije bilo indicija za nasilje nad djecom, centar za socijalni rad nije imao pravo intervenirati u odnose u toj porodici. Da su roditelji četverogodišnjeg Smaje bili u braku i da je pokrenut starateljski proces, odluku bi donio sud te bi obavijestio socijalnu službu i tada bi došlo do izlaska na teren, ali to se nije dogodilo tako da centar za socijalni rad nije imao nikakvih obavještenja o odnosima u toj porodici – ističe ona.

Habul kaže da Centar za socijalni rad nije bio obaviješen ni od Doma zdravlja gdje je djetetu pružena pomoć nakon loma ruku.

- Ovaj grad ima 60 socijalnih radnika na oko 500 000 stanovnika, a standard je jedan socijalni radnik na 5 000 stanovnika, jedan psiholog i jedan pedagog na 12 000 stanovnika, jedan pravnik na 10 000 stanovnika. Centri nemaju dovoljan broj stručnjaka, broj stručnjaka nije prilagođen socijanoj problematici u gradskim općinama – navodi ona.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android