Članak

Turčalo: Govor Matviyenko pun kontradiktornosti, Rusija podržava BiH samo dok je slaba država

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dr. Sead Turčalo u intervjuu za novinsku agenciju Patria govori o intenzitetu ruskog utjecaj u BiH, porukama koje je poslala sa go

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko govorila je u ponedjeljak u Parlamentu Bosne i Hercegovne. Njene ključne poruke su da vlast u BiH treba podijeliti između entiteta, restruktuirati bh. pravosuđe, ukinuti instituciju visokog predstavnika, spriječiti da Zapad odlučuje u sudbini BiH.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dr. Sead Turčalo u intervjuu za novinsku agenciju Patria govori o intenzitetu ruskog utjecaj u BiH, porukama koje je Matviyenko poslala sa govornice Državnog parlamenta, te mogućim odgovorima na rusko miješanje u bh. politiku.

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko danas je govorila u Parlamentu BiH. Do sada se špekulisalo o prečutnom ruskom utjecaju u BiH. Možemo li se nakon današnje posjete Sarajevu govoriti o otvorenom ruskom djelovanju u zemlji?

- Intenzitet ruskog utjecaja u BiH raste još od 2009. godine i dolaska tadašnjeg ruskog ambasadora Aleksandra Bocana Harcenka, kada postaje jasno da RF želi ozbiljno da iskoristi slabljenje drugih međunarodnih aktera u BiH. Matviyenko je zapravo samo predočila u kom pravcu se i dalje može očekivati da će ići maligni utjecaj RF, te je svojim dolaskom, u jeku različitih međunarodnih aktivnosti u regiji i BiH, potvrdila da Rusija i ove prostore vidi kao svoju zonu utjecaja.

Matviyenko je optužila Zapad na miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Rekla je kako BiH o svojoj sudbini treba sama odlučivati. S druge strane, otvoreno je zagovarala podjelu vlasti između bh. entiteta, što se poklapa sa interesima vlasti iz Banja Luke. Nakon Sarajeva, Matviyenko će posjetiti Narodnu skupštinu RS, ali ne i Federalni parlament... Nije li i to otvoreno favoriziranje jedne strane u BiH?

- Cijeli govor Matviyenko je zapravo pun kontradiktornosti, uokviren porukama da Rusija podržava BiH samo dok postoji kao slaba država u kojoj entiteti imaju dominantnu ulogu. Ona je istakla da se međunarodna zajednica ne treba miješati u BIH, a predlaže promjene u strukturi državnog pravosuđa. Govori o uvažavanju države BiH, a naglašava da se vlast treba predati entitetima, spinujući priču u smjeru da je današnja BiH neka nova država, a ne ona koja je nastavila međunarodnopravni kontinuitet R BiH. 

Šta je odgovor na sada već otvoreno rusko miješane u unutrašnja pitanja BiH? 

- Najefikasniji odgovor na rusko miješanje je ono sto je u vanjskopolitičkom smislu uradila Crna Gora. Umjesto istočne alternative odabrala je euroatlantske integracije. To je u BiH mnogo komplikovaniji zadatak, ali nužno je da oni koji tvrde da su za euroatlantske integracije, pokažu snažnije opredjeljenje u tom smjeru.  
 

#Intervju