Objavljeno u kategoriji BiH na 21.04.2018 23:03:36

Objavljen najnoviji izvještaj State departmenta o kršenju ljudskih prava u BiH

Foto Reuters

SAD, (Patria) - U najnovijem izvještaju američkog State departmenta o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, objavljen na stranici State departmenta, između ostalog se spominje i negiranje srebreničkog genocida, zabrana prava na izučavanje bosanskog jezika povratnicima Bošnjacima u bh. entitet Republika Srpska, ali i uskračivanje prava na izučavanje srpskog jezika u FBiH, naročito u Kantonu 10, gdje živi većinsko hrvatsko stanovnišvo.

„Tokom godine predsjednik RS i viši zvaničnici njegove političke partije, kao i drugi zvaničnici i lideri u RS-u više puta su negirali da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici 1995. godine, uprkos višestrukim presudama lokalnog i međunarodnog suda“, navodi se u izvještaju State departmenta, prenosi novinska agencija Patria.

Izvještaj tretira i problem „dvije škole pod jednim krovom“, napominjući da politička partije kontrolišu školsku administraciju preko 13 različitih ministarstava obrazovanja u zemlji, te često sprovodee obrazovne politike zasnovane na etničkoj isključenosti.

„Kada učenici, roditelji i nastavnici odluče da se odupru segregaciji, često nailaze na političku ravnodušnost, a ponekad i zastrašivanje“, navodi se.

U izvještaju o kršenju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini se spominje i to da političari medijske kritike tretiraju kao govor mrženje, navodeći primjer televizije N1 i BNTV-a, kada im iz Ureda predsjednika RS nisu željeli odobriti akreditacije za ulazak na press konferenciju.