Objavljeno u kategoriji BiH na 10.03.2014 00:00:00

Hatibović tvrdi da su mu demonstranti iz gepeka uzeli rakiju i gorivo

Tužilaštvo BiH: Hatibović tvrdi da su mu demonstranti uzeli gorivo za motornu pilu

Na današnjem ročištu prvooptuženom Salemu Hatiboviću i drugooptuženom Nihadu Trnki u slučaju paljenja zgrade Predsjedništva BiH tokom demonstracija 7. februara, a koje je uhapsila Federalna uprava policije (FUP) na osnovu fotodokumentacije prošle sedmice, Tužilaštvo BiH zatražilo je mjeru pritvora, dok je odbrana i prvooptuženog i drugooptuženog zatražila mjeru zabrane. 

Muhidin Kapo, advokat Nihada Trnke na Sudu BiH kazao je da ovo što je uradio njegov branjenik i što je priznao ne može biti okarakterizirano kao djelo terorizma.

- Ovo bi moglo biti okarakterizirano kao djelo izazivanja opće opasnosti ili oštećenje imovine. On je mlad momak, nikad nije imao sukob sa zakonom stoga sam optimističan da sud neće prihvatiti zahtjev tužilaštva BiH - kazao je Kapo.

Senad Bilić, advokat prvooptuženog Salema Hatibovića naglasio je da njegov klijent nije priznao ovo djelo te da se na fotogokumentaciji nigdje ne prikazuje.

- Moj klijent je samo kazao da su ga demonstranti u 17:15 sati zaustavili ispred zgrade Predsjedništva BiH, te iz gepeka uzeli litar rakije i litar benzina koji je bio namijenjen za motornu pilu - naveo je Bilić.

Sud BiH do kraja radnog vremena poslat će pismeni otpravak u kojem će biti poznata odluka da li će Hatiboviću i Trnki biti određen pritvor.   

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android