Članak

U Ahmiće došao i Bob Stewart koji je sa mirovnim trupama UN-a otkrio zločin

U Ahmiće je danas došao i Bob Stewart pukovnik britanske vojske u mirovnim snagama UN-a koji su otkrili stravični zločin u Ahmićima. S njima je tada bio i fotograf Giles Penfound koji je napravio foto

AHMIĆI, (Patria) - Prigodnim i vjerskim programamom danas se u Ahmićima obilježava 25. godišnjica stravičnog zločina jedinica HVO-a nad Bošnjacima Ahmića kada je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 civila, među kojima 33 žene i djece. Porodice i dalje tragaju za 29 Ahmićana. 

U Ahmiće je danas došao i Bob Stewart pukovnik britanske vojske u mirovnim snagama UN-a koji su otkrili stravični zločin u Ahmićima. S njima je tada bio i fotograf Giles Penfound koji je napravio fotografije koje su trajni svjedok užasnog zločina nad Bošnjacima Ahmića. 

Stewart se prisjetio ulaska u Ahmiće nakon zločina HVO-a i prizora koji je zetakao.

- Stigao sam ispred džamije, koja je već tada bila minirana i srušena. Bosanski muslimani su mi rekli da su ovdje ubijani žene i djeca pa sam došao da se lično uvjerim. Prošao sam u oklopnom vozilu do kraja sela. Postavio sam 30 svojih ljudi sa svake strane ceste. Prolazeći kroz selo smo pronalazili tijela žena i djece. Kuće su bile uništene. Bio sam ljut, veoma ljut. Dok smo bili ovdje, neko je pucao na nas sa brda. Neko je zatim došao i rekao nam da nije uredu to što smo ovdje. Ja sam mu rekao da sam iz UN-a i da imam svako pravo da budem ovdje. Bilo je, ustvari, za ne povjerovati, da se ovako nešto moglo desiti u ovako lijepom mjestu i još uvijek ne mogu shvatiti kako bilo ko može ubijati civile. Jednostavno ne razumijem – kazao je Stewart.

Počast žrtvama odao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer FBiH Fadil Novalić, te delegacija Vlade FBiH.

- Imamo dvije obaveze prema tim nevino pobijenim ljudima. Jedno je da ih se sjetimo, a drugo da sve učinimo da se to ne ponovi. Na današnji dan se desio i zločin nad Hrvatima u Trusini. Moramo ojačati državu, zaustaviti to zlo, zaustaviti one koji se poigravaju sa stabilnošću zemlje, jačati sve njene institucije, posebno one koje se bave sigurnošću i stabilnošću, raditi na procesu pomirenja među ljudima i integraciju BiH u NATO savez i EU, to treba biti naš odgovor. To je obaveza prema ljudima koji su pobijeni u Ahmićima - kazao je Izetbegović.

#BiH