Članak

Hrvatski sabor odbio biti pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom

Iako je Hrvatska zemlja članica EU, ze se antifašizam nalazi u Ustavu Republike Hrvatske, taj datum u praksi za Hrvatsku izgleda nema preveliko značenje.

ZAGREB, (Patria) - U zemljama Evrope 9. maj obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom. Tog je datuma 1945. godine nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Pet godina kasnije, također 9. maja predstavljena je ideja o osnivanju Evropske unije, te se u zemljama EU taj datum obilježava i kao Dan Evrope.

Iako je Hrvatska zemlja članica EU, ze se antifašizam nalazi u Ustavu Republike Hrvatske, taj datum u praksi za Hrvatsku izgleda nema preveliko značenje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbio je prijedlog SDP-ovog saborskog zastupnika Ranka Ostojića da Sabor bude pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Prijedlog za pokroviteljstvo Ranka Ostojića

Ranko Ostojić je na svom Facebook profilu objavio dokumentaciju poslanog prijedloga Jandrokoviću, kao i Jandrokovićevu odbijenicu.

- Ovim putem želimo obavijestiti kako je Predsjedništvo Sabora odbilo prijedlog da Hrvatski sabor bude pokrovitelj obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede protiv fašizma.

Obzirom da se Dan Evrope i Dan pobjede protiv fašizma zapravo nigdje ne obilježava u Hrvatskoj, ovom inicijativom sam želio potaknuti da se na Evropskom trgu u Zagrebu napravi barem jedna manifestacija, no nažalost Sabor Republike Hrvatske je našao shodnim odbiti prijedlog iz birokratskih razloga.

Ono što sam siguran je da iza toga stoji stalna revizija historije i stalno negiranje najvažnije stvari, a to je da smo mi bili pobjednička zemlja, zemlja koja je pobijedila fašizam.

Možete odbiti, možete negirati, može vam biti neugodno što cijela Evropa slavi pobjedu nad fašizmom, ali koliko god vi bili tužni, proslave će biti. I bolje da vas tamo nema – poručio je Ranko Ostojić.

Odbijenica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

Hrvatska se u posljednje vrijeme nalazi na meti žestokih kritika međunarodne javnosti zbog sve većeg rasta desnice. Kao i grupa ljudi koji otvoreno veličaju fašizam i nekadašnju zločinačku ustašku NDH.

Čak je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović tokom nedavne posjete Argentini otvoreno veličala ustaške zločince koji su nakon završetka Drugog svejtskog rata pobjegli u Argentinu, nazvavši ih borcima za slobodu hrvatskog naroda.

Odbijanje pkroviteljstva Dana pobjede nad fašizmom od strane najvećeg zakonodavnog tijela Hrvatske pokazuje da je desnica danas dominantna pojava u Hrvatskoj, ne samo među neformalnim grupama, već i u državnim institucijama.

#Region