Članak

Čanak: Nedopustivo je da ratni zločinac Šešelj sjedi u Skupštini Srbije

U članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi se pravosnažna sudska odluka kojom j

NOVI SAD, (Patria) - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da Narodna skupština Republike Srbije poštuje zakon i što hitnije konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.

U članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi se pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest mjeseci.

- Budući da je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni nasljednik Haškog tribunala, osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sljedećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke - smatra lider LSV-a Nenad Čanak.

U vezi sa tim, u petak, 13. aprila podnio sam dopis predsjedniku Odbora za administrativno-budžetska i mandatno imunitetska pitanja za sazivanje hitne sjednice kako bi Narodnoj skupštini Republike Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju, dodaje Čanak.

On dodaje kako je to i moralna, ne samo zakonska obaveza.

- Pored zakonske obaveze, uvjeren sam da je parlament svjestan i moralne obaveze prema žrtvama Šešeljeve politike da to sprovede. 

Isto tako, nedopustivo je i loše po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sjedi čovjek osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine. A pogotovo je nedopustivo  i šalje lošu poruku da takav čovjek bude član Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Narodne skupštine Republike Srbije - zaključio je predsjednik LSV-a Nenad Čanak.

#Region