Objavljeno u kategoriji Intervju na 14.04.2018 14:31:06

Direktor IFIMES-a: Napadi na Siriju za sada neće imati efekte na BiH, ali treba biti oprezan

Dr. Bećirović: U BiH i regionu postoje snage koje sistemski rade na izazivanju haosa

SARAJEVO/LJUBLJANA (Patria) - Snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Velike Britanije i Francuske bombardovale su rano jutros više ciljeva pod kontrolom sirijske vlade, kao odgovor na navodni prošlosedmični hemijski napad u gradu Duma.

Prema prvim informacijama, meta udara koje je naredio američki predsjednik Donald Tramp (Trump) su objekti za proizvodnju i skladištenje hemijskog naoružanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin te napade nazvao je činom agresije na, kako je rekao, „jednu suverenu državu koja je suočena s terorizmom“, dodajući je da ova najnovija eskalacija krize u Siriji ima poguban utjecaj na cjelokupan sistem međunarodnih odnosa.

Neki od analitičara iz tih Putinovih riječi iščitavaju da bi se kriza iz Sirije mogla prenijeti na zapadni Balkan, tačnije u Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje može li Putin uz pomoć Milorada Dodika, kao osvetu SAD-u i saveznicima za dešavanja u Siriji, sada povući konkretne poteze, u smislu otcjepljena bh. entiteta Republika Srpska, kako bi na taj način destabilizirao region i zadao glavobolje zapadu, te šta je odgovor zapada na takvo eventualno ponašanje Rusije, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane doc. dr. Zijad Bećirović podsjeća da u BiH još uvijek postoji prisustvo međunarodnih snaga, prije svega NATO snaga, i bilo kakav pokušaj secesionizma se može osujetiti vojnom akcijom i zračnim napadima.

Dr. Bećirović kaže u intervjuu za novinsku agenciju Patria kako misli da napadi na Siriju za sada neće imati efekte na Bosnu i Hercegovinu, ali da svakako to pitanje ne treba shvatiti olahko.

„Moramo biti svjesni činjenice da postoje snage u BiH i regionu, koji sistemski rade na izazivanju haosa, jer misle da mogu u tako stvorenom ambijentu mijenjati teritorije i uspostaviti novu arhitekturu granica“, rekao je Bećirović, dodajući da je zbog toga potrebno biti oprezan, kako je rekao, „na poteze i aktivnosti dvojca Aleksandar Vučić Hashim Thaci, koji su spremni na zamjene teritorija i uspostavljanje novih granica.“

„To potvrđuje i Milorad Dodik, koji traži od Vučića da se pri rješavanju pitanja Kosova uzme u obzir i pitanje Republike Srpske. Ukoliko dođe do eskalacije ove međunarodne krize moguće je očekivati pokušaj tih snaga da iskoriste krizu i pokušaju realiziraju svoje scenarije. Tim se otvaraju i druga otvorena pitanja u regionu i mogućnost šireg regionalnog konflikta“, kaže direktor IFIMES-a.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pod snažnim pritiskom SAD i Njemačke da mora riješiti pitanje Kosova, što znači da Kosovo postane član UN-a i da se prekinu sve blokade Srbije ka integriranju Kosova u međunarodnu zajednicu", dodaje.

S druge strane, dr. Bećirović smatra da napadi na Siriju mogu doprinijeti da dođe do rješenja sirijskog pitanja. Slično se, podsjeća, desilo i nakon napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.