Članak

Dr. Čehić: BiH mora početi izlaziti iz zdravstvene krize

Najviše ispaštaju najranjivije kategorije svakog društva, a to su umirovljenici, djeca, trudnice, ratni vojni invalidi i stradalnici iz ratova 90-tih

Doc. dr. sci. Ermin Čehić subspecijalista je humane reprodukcije. Autor je više naučnih radova, objavljivanih od Sjedinjenih Američkih Država do Kine. Predavač je na nekoliko medicinskih fakulteta. Sudjelovao je u pisanju zakona vezanih za humanu reprodukciju u zemljama regije, popust Srbije i Slovenije. Takav doprinos sada pokušava dati i u Bosni i Hercegovini.

Dr. Čehić trenutno je na čelu Odjela za humanu reprodukciju pri Kantonalnoj bolnici u Zenici, jedinom takvom državnom odjelu u zemlji. 

U intervjuu za Patriju govori o zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine, za kojeg misli da ne može opstati dugoročno ne uvede li država radikalne promjene. 

Patria: Na Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji u FBiH čeka se godinama. Govori se o stotinama mladih bračnih parova koji čekaju na njegovo usvajanje? U kojoj je fazi takav zakon?

Dr. Čehić: Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji je pripremljen, ali kao i sve što se radi bilo gdje u BiH uoči izbora, i ovaj zakon čeka na svoj red. Postoje dvije verzije tog zakona: jedna koju su u proceduru uputili SDP zastupnici i jedna koju je predložila i usvojila Vlada FBiH.

Ono što je najvažnije za pacijente je da se što prije usvoji ovaj zakon kako bi se pacijenti napokon uveli u pravo na liječenje steriliteta i infertiliteta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 17 % parova u fertilnoj dobi treba pomoć iz ove domene.

Patria: Može li se medicinski pomognuta oplodnja promatrati izdvojeno od ostalih segmenata zdravstvenog sistema u zemlji? Može li zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine uopće odgovoriti potrebama pacijenata? 

Dr. Čehić: Svjedoci smo da se zdravstveni sustav u cijeloj BiH urušava u svim segmentima. Prostorno, opremom, ali i onim što je nenadoknadivo – kadrovski. Vrsni stručnjaci nam odlaze. Mladi ljudi nam odlaze. Iskusne i školovane medicinske sestre i tehničari nam odlaze. Jednostavno rečeno, nema tko više da „puni“ kase u zavodima zdravstvenog osiguranja, jer nema upošljavanja, pa posljedično nema ni uplate doprinosa. Pojedine javne ustanove i tzv. „državna“ poduzeća ne izvršavaju zakonske obveze i ne uplaćuju zdravstvene i mirovinske doprinose. Sve to odražava se na smanjenje kvalitete zdravstvenog osiguranja. A najviše zbog toga ispaštaju najranjivije kategorije svakog društva, a to su umirovljenici/penzioneri, djeca, trudnice, ratni vojni invalidi i stradalnici iz ratova 90-tih. A ove kategorije pacijenata ujedno i najviše trebaju zdravstvenu zaštitu.

Patria: Šta je odgovor na zdravstvenu krizu koja je zahvatila BiH?

Dr. Čehić: Za svaki problem postoji i rješenje. Ali iz svega navedenog proizilazi da je nužna radikalna reforma zdravstvenog sustava na području cijele BiH. Jer sve što sam istakao kao probleme važi u cijeloj državi.

Reforma se mora odvijati kako kroz donošenje novih zakona, tako i kroz uključivanje javno-privatnog partnerstva u sve segmente zdravstvene zaštite. Zavode zdravstvenog osiguranja nužno je uvezati kako bi koordinirano nastupali u zaštiti prava pacijenata i smanjili troškove tzv. nemedicinskog poslovanja. Tek tada može se krenuti u reforme zdravstvenih ustanova, jer će postojati i zakonska regulativa da te reforme postanu održive.

Naime, cilj svake reforme ili reorganizacije zdravstva treba i mora biti poboljšanje usluge koje pružamo pacijentima.
 

#Intervju