Članak

Eurocontrol upozorio aviokompanije zbog mogućih napada na Siriju

Washington i njegovi saveznici razmatrali su da li da izvrše udar na snage predsjednika Bashara al-Assada zbog, kako se sumnja, napada otrovnim plinom prošlog vikenda.

SARAJEVO, (Patria) - Evropska organizacija za sigurnost vazdušne plovidbe Eurocontrol upozorila je aviokompanije da budu na oprezu u istočnom Sredozemlju zbog mogućih vazdušnih napada u Siriji u sljedeća 72 sata, javlja Al Jazeera.

Eurocontrol je rekao da bi u tom periodu mogli biti upotrijebljeni projektili zrak-zemlja, kao i krstareći projektili te da postoji mogućnost povremenih ometanja opreme za radionavigaciju.

Rusija i Sjedinjene Američke Države sporile su se u utorak u Ujedinjenim narodima o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. 

Washington i njegovi saveznici razmatrali su da li da izvrše udar na snage predsjednika Bashara al-Assada zbog, kako se sumnja, napada otrovnim plinom prošlog vikenda. 

- Treba pažljivo razmisliti kad se planiraju letovi u području istočnog Sredozemlja i Nikozijskog područja ljetnih informacija - rekla je agencija na svom sajtu u vezi s navedenim područjima zračnog prostora ne navodeći izvor moguće opasnosti.

Eurocontrol je u svom upozorenju naveo dokument Evropske agencije za sigurnost zračnog saobraćaja, evropskog regulatora sigurnosti civilne avijacije.

#Svijet