Objavljeno u kategoriji BiH na 10.03.2014 00:00:00

Politika Beograda prema BiH će ostati ista, i to je loše!

Banac: Dodik će biti jak dok ga podržava njegova baza

Bez obzira na to ko pobijedio na izborima u Srbiji, politika Beograda prema Bosni i Hercegovini će ostati ista i to nije dobro, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ivo Banac, profesor na američkom univerzitetu „Yale“. Prema njegovim riječima, za region, a posebno BiH neće biti velike razlike ukoliko kao pobjednik izađe Alesandar Vučić ili Ivica Dačić.

- Politika Srbije prema BiH je uvijek ista, a to vam nije dobro. Ne vidim tu nekih naročitih pomaka. S tim što, doista postoje neki nesporazumi između Vučića i Milorada Dodika, ali koliko su oni doista važni i suštinski to je teško odrediti – navodi Banac.

Na pitanje šta bi moglo promijeniti tu politiku, te da li neka vrsta ignorancije Vučića prema radikalnim Dodikovim stavovima može prekinuti taj kontinuitet politike, Banac kaže:

- Dodik će u BiH biti jak sve dok ga toleriraju u njegovoj glasačkoj bazi. Ja mislim da Vučić nije mnogo toga donio, nekih promjena, ali ni to nije posve jasno.

Govoreći o tome može li međunarodna zajednica politikom tapšanja Beograda po ramenu doista ostvariti neki pozitivan pomak i prema politici Srbije u BiH, Banac kaže za agenciju NAP da nije siguran da stvari trebaju uopće ići u tom smjeru.

- Ne mislim da je samo po sebi dobro da zemlje sa strane mogu utjecati na situacju u BiH. To je, samo po sebi, negativno – kaže Banac.

Komentirajući zabrinutost da bi BiH, posebno Bošnjaci mogli izvući deblji kraj, ukoliko ubrzo nakon Hrvatske i Srbija uđe u Evropsku uniju, profesor Banac „spušta loptu na zemlju“.  

- Ne mogu oni ući u EU tako brzo. Srbija prije 2020. godine neće u Uniju, prema tome ima još mnogo prostora da se sam položaj BiH promijeni, a ako bi se odnos BiH prema Evropskoj uniji radikalno promijenio, ko zna ko bi ušao u članstvo prije BiH ili Srbija – ističe Banac. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android