Objavljeno u kategoriji Biznis na 09.04.2018 20:32:42

Njemačka EMKA preuzima firmu Bekto Precisa

Njemačka firma već posluje u Goraždu

SARAJEVO, (Patria) - U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je u prisustvu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, potpisan protokol o prodaji vlasničkog udjela Bekto Precisa d.o.o. Goražde njemačkoj kompaniji EMKA Beschlageteile GmbH & CO.
 
Ovim protokolom, na koji su potpise stavili vlasnik njemačke kompanije Friedhelm Runge i Redžo Bekto, goraždanska kompanija postaje članicom EMKA Grupacije.
 
Premijer Novalić je kazao kako Vlada FBiH priprema nekoliko velikih izmjena kojima će biti olakšana inozemna ulaganja. Među njima su novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, čija će primjena umnogome smanjiti opterećenja za privrednike.
 
Inače, kompanija EMKA već ima ispostavu u Goraždu koja posluje pod nazivom EMKA Bosnia. Bavi se proizvodima od metala i plastike, sklopovima za elektroindustriju, autoindustriju i drugim. Partner je nekoliko velikih svjetskih proizvođača automobila i druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj. Čak 95 posto proizvoda izvozi na tržište Europe i među najvećim je bosanskohercegovačkim izvoznicima.