Objavljeno u kategoriji Biznis na 10.03.2014 00:00:00

Zbog nezapamćeno suhe zime ostat ćemo bez vode!

Kupusović: Prijeti nam opasnost od zaraznih bolesti

S obzirom na malu količinu padavina u prošloj i ovoj godini, stručnjaci upozoravaju da će se BiH suočiti sa velikim problemima sa vodosnabdijevanjem, a naročito u ljetnim mjesecima.

Direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu Tarik Kupusović  za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) prokomentirao je trenutnu situaciju, te iznio crne prognoze.

- Godina jeste sušna, ali zadnjih desetak dana su se pojačale padavine. Ako se ostvare prognoze do će do kraja mjeseca biti još padavina, povratit ćemo se. Ovo zima jeste bila blaga, sa malo snijega, pa je akumulacija na planinama bila mala, nije se imalo što topiti, da bismo ljeti imali zalihe vode – navodi Kupusović za NAP.

Redukcije se već sada bilježe u nekim dijelovima Sarajeva.

- To je sramotno. Ljeti nam prijeti veća opasnost. Voda u cijevi ulazi s vana, iz kanaizacije, podzemne vode, voda koja nije za piće. Dok se ispere i prođe kroz cijevi čista prođe i pola sata ili sat. Mi i ne znamo da je ta voda opasna, a plaćamo je kao pitku vodu. Prijete nam razne zarazne bolesti – govori Kupusović.

Govoreći o vodosnabdijevanju u Kantonu Sarajevo, smatra da bi se hitno morale poduzeti mjere kako bi se pripremili sistemi na eventualnu sušu.

- Prvo mislim na smanjenje gubitaka vode, curenje  u vodovodu, pogotovo u Sarajevu. Ne treba se iznenaditi kad bude u sedmom, osmom, devetom mjesecu suša, a bit će sigurno jer je ljeto. U Sarajevu se pumpa 3 kubika vode, a potrošaču se isporuči 700-800 litara, onda mora doći do redukcija. Nema načina da se odnekle stvori voda – pojašnjava on.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android