Članak

Emir Suljagić: Dragan Čović je, uz Karadžića, najveći neprijatelj BiH

Suljagić vjeruje da izbacivanjem SDA i HDZ-a iz vlasti, automatski bi oslabio i Milorad Dodik u RS-u, prenosi Patria

SARAJEVO, (Patria) – Emir Suljagić iz GS-a optužio je večeras da je Dragan Čović, uz Radovana Karadžića najveći neprijatelj Bosne i Hercegovine. Suljagić je rekao da je Čović dinamit u temeljima BiH, „koji ima potpunu logistiku iz Hrvatske“. U tokom kontekstu, rekao je, vrlo je važno da nakon izbora u oktobru u Predsjedništvu BiH ne bude Čović, ali ni kandidat iz SDA.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik DF-a Željko Komšić i Suljagić iz GS-a govorili su večeras u emisiji

„Pošteno“ na FTV-u o ujedinjenu ljevice, kao i načinu na koji misle pobijediti nacionalne stranke, koje su, poručili su iz te tri stranke, najveća omča oko vrata Bosne i Hercegovine, prenosi Patria.

Komšić je rekao da nema sumnje da ljevica može pobijediti nacionalne stranke ako bude ujedinjena, naročito ako im se pridruži i Naša stranka. 

Naći ćemo način kako da budemo zajedno, rekao je predsjednik SDP-a Nikšić, dodajući da to može biti kroz zajedničke liste ljevice uz zadržavanje subjektiviteta svake od stranaka ljevice, ili na neki drugi način. 

Nikšić je istakao da je važno pobijediti i postići da Čović i SDA nemaju članove u Predsjedništvu BiH, ali je, dodao je, još važnije da nemaju većinu u Parlamentu. On je rekao da HDZ nije jak jer imaju Čovića u Predsjedništvu, već zbog toga što imaju većinu u Parlamentu, ali i kroz ministarstva, poput ministarstva finansija.

Suljagić, s druge strane, ističe da je za ljevicu vrlo važna i pozicija člana u Predsjedništvu BiH, koji je reprezent zemlje u svijetu. Upozorio je da nakon izbora u oktobru objektivno postoji opasnost da se Dodik povuče u RS a HDZ u kantone gdje ima većinu, te da u tim dijelovima vladaju na način kako to oni nametnu.

Na pitanje na koji način se to može spriječiti, Komšić je rekao da se ta opasnost može izbjeći ako se animiraju glasači koji do sada nisu glasali na izborima.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u BiH, Komšić je rekao da su izmjene neophodne, ali da on neće pristati na legalizaciju etničkog čišćenja.

Suljagić vjeruje da izbacivanjem SDA i HDZ-a iz vlasti, automatski bi oslabio i Milorad Dodik u RS-u, prenosi Patria

#BiH