Objavljeno u kategoriji BiH na 16.03.2018 14:00:00

Novi nalazi vještaka otkrivaju istinu o smrti Dženana Memića

Mladićeva smrt još uvijek pod velom tajne (Foto: Patria)

SARAJEVO, (Patria) - Na ročištu koje će biti održano 19. marta na Kantonalnom sudu u Sarajevu bit će izvedeni ključni dokazi odbrane Ljube i Bekrije Seferovića koji su optuženi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića 

Advokat odbrane Rusmir Karkin u ponedjeljak će ispitati vještake mašinske struke Jasmina Bijedića, saobraćajne struke dr. Mirsada Kulovića i vještaka medicinske struke dr. Željka Karana. Oni su po naredbi Suda izvršili nova vještačenja, te će svoje nalaze prezentirati na suđenju. 

Porodica mladića Dženana Memića od samog početka tvrdi da je on ubijen te da njegova smrt nije posljedica saobraćajne nesreće. Mladić je, kako se to već moglo čuti na suđenju, imao tešku povredu glave koja je dovela do smrti. Drugih povreda koje bi ukazivale da je udaren kombijem T4 koji je vozio Ljubo Seferović u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji nije bilo. To je potvrdio i vještak medicinske struke Hamza Žujo koji je kazao da na zadnjem dijelu Dženanovog tijela nije bilo povreda ispod pojasa. 

Tim svjedočenjem oboren je nalaz Ševala Kovačevića, vještaka saobraćajne struke koji je tvrdio da je Dženan udaren s leđa te da je odbačen osam metara dalje. Isto tako tvrdio je da su se Dženan i njegova djevojka Alisa kretali sredinom ceste odnosno Velikom alejom, što također nije tačno jer su se kretali desnim dijelom aleje.   

Također, u prilog tvrdnji da Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći je i činjenica da istražitelji nisu mogli utvrditi mjesto kontakta vozila i udarenih pješaka. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android