Članak

Hadžikadić: Informacione tehnologije mogu pokrenuti ekonomiju Bosne i Hercegovine

Uvodničar na sesiji Kruga 99 prof. dr. Mirsad Hadžikadić s Univerziteta Sjeverna Carolina u SAD-u rekao je da su informacione tehnologije ključ razvoja, te da je to izuzetno povoljna prilika i za Bosn

SARAJEVO, (Patria) - Uvodničar na sesiji Kruga 99 prof. dr. Mirsad Hadžikadić s Univerziteta Sjeverna Carolina u SAD-u rekao je da su informacione tehnologije ključ razvoja, te da je to izuzetno povoljna prilika i za Bosnu i Hercegovinu da stvara nove poslove u tom polju i da mladi ostaju u zemlji.

Profesor Hadžikadić će na predstojećim izborima u BiH biti kandat za člana Predsjedništva BiH kao nezavisni kandidat. Rekao je da se vratio u zemlju sa znanjem i iskustvima kako bi pomogao Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima.

Podsjetio je da informacione tehnologije danas mijenjaju svijet potpuno, ne samo u društvenom i u ekonomskom smislu, nego i političkom smislu te da tehnologije mijenjaju i način života ljudi. Dodao je da su informacione tehnologije izuzetno povoljne za BiH, jer ne zahtjevaju velike investicije. 

Profesor Hadžikadić je rekao da je politička klima u BiH prepreka za razvoj industrije. Poreska politika ne promovira stvaranje novih poslova. Političke stranke koče razvoj javnih preduzeća, jer na čela javnih kompanija ne postavlja eksperti nego podobne kadrove. Istaknuo je da bi u BiH ulagali strani investitori, „moramo imati pravnu državu, državu koja će omogućiti ljudima da investiraju slobodno i da znaju da su njihove investicije sigurne, te da taj novac koji zarade u BiH mogu koristiti za dalji razvoj.“ 

#BiH