Članak

Hrvatska: 60 žena s invaliditetom u 2017. godini pretrpjelo neki oblik porodičnog nasilja

Prema podacima iz Registra osoba s invaliditetom 60 žena s invaliditetom u Hrvatkoj u 2017. godini je pretrpjelo neki oblik porodičnog nasilja. Ipak, pretpostavlja se da je njihov broj daleko veći, al

ZAGREB, (Patria) - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je uoči Međunarodnog dana žena na nepovoljan položaj žena s invaliditetom u obrazovanju i zapošljavanju, te njihovu izloženost nasilju u porodici, koje često prešućuju zbog ovisnosti o napadaču.

Zbog tradicionalnih patrijarhalnih stavova  žene s invaliditetom teško se odlučuju prijaviti obiteljsko nasilje, tako da su razmjeri tog nasilja još uvijek "siva zona", rekal je Slonjšak na okruglom stolu u Zagrebu održanom u sklopu kampanje "I dalje aktivne i uključene" koji je okupio velik broj članica udruženja žena s invaliditetom, predstavnike ministarstava, policije, socijalne skrbi te domova za starije i nemoćne. 

Prema podacima iz Registra osoba s invaliditetom 60 žena s invaliditetom u Hrvatkoj u 2017. godini je pretrpjelo neki oblik porodičnog nasilja. Ipak, pretpostavlja se da je njihov broj daleko veći, ali da mnogi od tih slučajeva nisu prijavljeni.

Povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, okrugli stol i radionicu organizirali su Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji sa SOIH - Mrežom žena s invaliditetom. Žene s invaliditetom starije životne dobi, kroz osobna iskustva, upozorile su na skupu na teškoće i vrste nasilja s kojima se svakodnevno susreću, bez obzira žive li u urbanim ili ruralnim sredinama.

#Region