Članak

Puhovski: Hrvatska i Srbija se upliću u unutrašnja pitanja BiH jer im se to dozvoljava iz same BiH

Analitičari primjećuju da i pored nagomilanih problema u vlastitim zemljama Vučić i Grabar-Kitarović i dalje ne odustaju od uplitanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine

BiH, (Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravio je u službenoj posjeti Hrvatskoj. To je prvi susret predsjednika Srbije i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović nakon skoro dvije godine. Posljednji je održan u aprilu 2016. u Srbiji.

Dvije zemlje opterećuje niz problema, prije svega neriješena pitanja iz ratne prošlosti, pitanje nacionalnih manjina kao i pitanje granice.

„Odnosi su bremeniti poviješću i danas se nismo doticali toga i o njoj nismo razgovarali. Ona nas priječi da odnose dvije države nazovemo prijateljskim“, izjavila je Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanak sa Vučićem, dodajući da je ipak ohrabruje postojanje volje s obje strane da se ti problemi prevaziđu.

Analitičari, s druge strane, primjećuju i to da i pored nagomilanih problema u vlastitim zemljama Vučić i Grabar-Kitarović i dalje ne odustaju od uplitanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, što su pokazali i tokom konferencije za medije u Zagrebu, kada je hrvatska predsjednica govorila o izmjenama Izbornog zakona BiH. To može značiti nastavak opasne politike protiv BiH iz devedeseth godina, ali i traženje alibija za unutrašnje probleme Srbije i Hrvatske preko leđa Bosne i Hercegovine, odnosno preko leđa naroda koji žive u BiH.

Hrvatski filozof i politički analitičar Žarko Puhovski ima nešto drugačije mišljenje. On smatra da je veći problem od uplitanja Hrvatske i Srbije u unutrašnje pitanje BiH to što se sama „Bosna i Hercegovina ne upliće u svoja pitanja.“ 

„Glavni problem nije u kojoj se mjeri Hrvatska i Srbija mještaju u poslove Bosne i Hercegovine. Pravi problem je u tome što se Bosna i Hercegovina ne miješa u pitanja Bosne i Hercegovine“, kaže Puhovski u komentaru za novinsku agenciju Patria. On ističe „da smo od velikog Hobsa /Thomas Hobbes/ davno naučili“, da u politici nema vakuuma, odnosno da kada jednog nema dolaze drugi.

„U najmanju ruku ima primisli na intervenciju u BiH, ali zapravo ima relativno malo koliko je Bosna i Hercegovina pokazala se nesposobnom baviti svojim vlastitim problemima“, kaže Puhovski.

Ističe da je situacija sada takva da iz Brisela i Washingtona pritišću Beograd i Zagreb da interveniraju u BiH - jer imaju 'svoje ljude' u BiH - ali da je pomake moguće napraviti tek ukoliko se SAD direktno uključi u rješavanje problema u BiH, što je, s druge strane, malo vjerovatno da će se desiti. Donald Trump, smatra Puhovski, i nema prevelikog interesa za to.

„Po mom sudu apsolutna odgovornost za stanje u BiH se nalazi na strani nespodobnog političkog rukovodstva Bosne i Hercegovine, prije svega bošnjačke većine, koja pokazuje nepojmljivu impotenciju kada se radi o vlastitim državnim problemim. Bave se isključivo stranačkim i etničkim pitanjima“, zaključuje Puhovski.

#BiH