Objavljeno u kategoriji BiH na 13.02.2018 13:01:27

Održan sastanak Inzka i Nikšića

Foto SDP BiH

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je tokom današnjeg sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da ta stranka želi dati doprinos i biti dio rješenja u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva u zemlji. Nikšić je optužio da trenutne vlasti ne pokušavaju pronaći bilo kakva rješenja, već produciraju vještačke krize „kako bi na tome gradili kampanju za predstojeće izbore“. Nikšić smatra da vlasti ništa drugo i nemaju ponuditi građanima.

Predsjednik SDP-a BiH govorio je Visokom predstavniku i o primjerima zloupotrebe određenih institucija od strane vlasti. Istakao je da je to praksa koja se mora prekinuti, kako bi konačno započela uspostava vladavine prava u BiH, a što je kao jedan od ključnih prioriteta navedeno i u novoj Strategiji proširenja EU.

Kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva evidentno je, smatra Nikšić, da SDA i HDZ ne žele doći do bilo kakvog rješenja, već koriste angažman EU i SAD kako bi potrošili vrijeme u kojem bi da to zaista žele, bilo moguće usvojiti rješenje.

Iz SDP-a vjeruju da je jedino moguće rješenje da se ovo pitanje riješi u institucijama sistema BiH i pozdravljamo aktivnosti EU i SAD koji žele pomoći.

Iz SDP-a su naveli i to da ne želi biti kulisa koja će poslužiti, kako su naveli, „kao alibi SDA i HDZ za još jednu prevaru građana“, ali su iz SDP-a istakli da su spremni biti dio rješenja ovog pitanja, kao i svih ostalih pitanja koja su bitna za ovu zemlju i njene građane, uz uslov da se radi o ozbiljnom pristupu, u kome će se uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice doći do kvalitetnog zakona, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na sprječavanje izbornih malverzacija.

Nikšić je naglasio da je neprihvatljiva bilo kakva blokada institucija kako bi se spriječilo izjašnjavanje parlamentaraca u vezi prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kojeg su zajednički predložili SDP i DF.

Sastanak Inzka i Nikšića održan je na inicijativu predsjednika SDP-a BiH, piše Patria.