Članak

SDP traži izmjene: Spustiti cenzus na 10 posto, kandidatima dati jednake šanse na izborima

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputit će u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim će predložiti spuštanje cenzusa na deset. Na ovaj nač

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH uputit će u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim će predložiti spuštanje cenzusa na deset. Na ovaj način bi bila znatno olakšana mogućnost osvajanja mandata u svim organima zakonodavne vlasti na nivou BiH.

Kako je objasnio Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu izmjene Izbornog zakona koje je uradila Interresorna radna grupa je stihijski prošla u Parlamentu BiH, a povećan cenzus na 20 posto je doprnio da suštinski imamo gotovo zatvorene liste.

Obavio sam razgovor sa skoro svim parlamentranim strankama i nadam se da će ovaj prijedlgo biti na sjednici već 20. februara. Istina, nisam još vidio kolege iz HDZ-a, ali naišao sam na razumijevanje u Zastupničkom domu i u Domu naroda PSBiH. Naš motiv je da ostvarimo mogućnost da se glas birača može očitovati i kroz zakonodavna tijela - kazao je Magazinović.

On je kazao i da najveći broj građana uopće ne zna da postoji unutrašnji prag na izbornim listama, isto kao što ne zna ni većina političara u BiH.

- Trenutno je stanje takvo da ukoliko stranka osvoji 10 hiljada glasova na listi kandidat mora imati bar dvije hiljade glasova da bi se kretao na listi. Cilj SDP-a je da se omogući da birački mogu direktno utjecati na personalni odabir funkcionera u organima zakonodavne vlasti – dodao je Magazinović.

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić kazao je da bez obzira što je i on u užem rukovodstvu stranke da se odluka ipak treba prepustiti biračima.

On je još jednom ponovio kako smatra da prag od 20 posto nije dobar jer ne poštuje volju građana, ali isto tako da ni prag od pet posto nije bio dobar. 

Stoga je predloženi 10 posto u skladu s analizama povoljan. Također, Čengić je kazao da njihov prijedlog o Izbornim jedinicama još uvijek živi i da nisu odustali od njega.

On se osvrnuo i na implementaciju odluke Ustavnog suda BiH poručujući kako SDP ne pristaje na to da Centralna izborna komisija BiH donosi odluke koje neće biti u skladu s Ustavom FBiH. 

Podsjećamo, još u aprilu 2017. godine usvojen je prijedlog Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH da cenzus na stranačkoj listi za osvajanje mandata na lokalnim izborima bude podignut s pet na deset, a na općim na 20 posto.

To znači da je kandidatima potrebno 20 posto glasova od ukupnog broja glasova stranačke liste kako bi se pomjerili s broja koji im je odredila politička stranka

 

#BiH