Objavljeno u kategoriji BiH na 11.02.2018 18:44:56

Bašić nakon uspjeha u Sofiji: Ovo je najbolja nedjelja u mojoj karijeri

Mirza Bašić

SOFIJA, (Patria) - Bosanskohercegovaački teniser Mirza Bašić je osvojio svoju prvu ATP titulu u karijeri.

Dvadesetšestogodišnji Sarajlija je u finalu ATP 250 turnira u Bugarskoj tačnije Sofiji savladao rumunskog tenisera Mariusa Copila rezultatom 2:1 u setovima nakon dva sata i 20 minuta igre. Kao i Bašiću i njegovom protivniku ovo je bilo prvo finale, a preko 40.000 ljudi pratilo je odigravanje ovog turnira.

Bašić je osvojio 90.000 eura.

Bašić je nakon ovog velikog uspjeha u Sofiji kazao da želi se zahvaliti svima koji su pratili meč.

- Nadam se da ste uživali u ovom meču. Hvala mojoj porodici, bratu i treneru što su me bodrili. Hvala Copilu za fer meč, kao i sudijama te sponzorima bez kojih ne bi bilo moguće održati ovakav turnir. Meni je ovo bilo prvo finale, imao sam malo i sreće, ali ova nedjelja je najbolja u mojoj karijeri. Probio sam se u TOP 100. Sofija će za mene ostati posebno mjesto. Nadam se da se vidimo i iduće godine – kazao je Bašić.

Copil je istako zahvalnost treneru i publici koja mu je davala podršku tokom svih prethodnih dana.

Ovaj turnir će mi ostati u lijepom sjećanju. Čestitam Mirzi, znamo se od kako imamo osam godina. Igrao si ovdje i kvalifikacije i nadam se da ćeš se sjećati ovoga cijelog života – kazao je Copil.

Naš teniser je na putu do finala na ATP 250 turniru u Sofiji, pored Wawrinke, savladao Alexandera Lazova (495. ATP) iz Bugarske i bh. tenisera Tomislava Brkića (239. ATP) u kvalifikacijama te Floriana Mayera (72. ATP) iz Njemačke, Philippa Kohlschreibera (35. ATP) iz Njemačke i Maximiliana Merterera (82. ATP) koji dolazi također iz Njemačke. Protiv Nijemaca, kao i protiv Wawrinke, igrao je u glavnoj fazi turnira u Sofiji.