Članak

Nenad Čanak: Nema prekrajanja historije!

Poslije razgovora sa Johannes Hahnom, stvar je jasna: „Antifašizam je jedna od osnovnih vrijednosti EU“, rekao je predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, nakon jučerašnjeg sastanka sa komesarom z

BEOGRAD, (Patria) - Poslije razgovora sa Johannes Hahnom, stvar je jasna: „Antifašizam je jedna od osnovnih vrijednosti EU“, rekao je predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, nakon jučerašnjeg sastanka sa komesarom za proširenje Evropske unije. 

„Rehabilitacija Milana Nedića i ostalih kvislinga iz Drugog svjetskog rata je prepreka na putu Srbije prema EU. Nema prekrajanja historije! Smrt fašizmu!“, dodao je Nenad Čanak.

Predstavnici opozicije u Srbiji razgovarali su u četvrtak s Delegacijom Evropske unije koju je predvodio evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Hahn. Tema razgovara bila je Strategija EU za Zapadni Balkan, uslovima koje Srbija mora da ispuni za članstvo u Uniji, vladavini prava, slobodi medija i ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je novinarima nakon sastanka sa komesarom Hahnom da su tema tog sastanka bili uslovi pred kojim se nalazi Srbija kako bi postala moderna evropska zemlja.

„Što se tiče LDP-a, mi smatramo da je što prije potrebno postići dogovor sa Kosovom, stabilizirati Bosnu, ubrzati ekonomske reforme u zemlji i staviti tačku na te instant krize koje potpuno uništavaju društvu u našem okruženju. Odgovornost za to je u velikoj mjeri na vlasti, a dijelom i na nama iz opozicije“, izjavio je Jovanović. Dodao je da je za njega vrlo važno pitanje regiona, „jer mi ne vjerujemo da je moguće osigurati evropsku budućnost zemlje ukoliko nam iza leđa ostane Bosna u položaju u kojem se nalazi.“

#Region