Članak

Knjiga „Kroz prizmu historije“ profesora Fikreta Karčića promovisana sinoć u Sarajevu

Knjigu „Kroz prizmu historije“ izdao je Centar za napredne studije iz Sarajeva.

SARAJEVO, (Patria) - Knjiga „Kroz prizmu historije“ autora profesora Fikreta Karčića promovisana je sinoć u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Riječ je o blizu stotinu komentara, eseja i prikaza koje je profesor Karčić objavljivao u dnevnom listu Oslobođenje od 2012. do 2017. godine.

„Cilj ovog izdanja je da na jednom mjestu okupi sve ove različite tekstove i svjedoči šta se kod nas čitalo i pisalo u drugoj deceniji 21. vijeka“, napisao je autor, prenosi agencija Patria. Njegovi interesi su muslimanski narodi, pravo, države, institucije, pojedinci, multivjerski karakter imperija, modernizacija i slične teme.

Objavljeni 'prikazi' se odnose uglavnom na knjige izdavane većinom na engleskom jeziku a koje nisu  prevedene na bosanski jezik. Autor je želio da čitateljima u Bosni i Hercegovini približi bogatu produkciju o muslimanima i islamu u svijetu.

Fikret Karčić profesor je Komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Njegov glavni akademski interes je izučavanje historije islamskog prava i islamskih institucija u Bosni i Hercegovini u posmatratnom periodu, reformističkih pokreta u islamu, balkanskih muslimana i komparativne pravne kulture.

Knjigu „Kroz prizmu historije“ izdao je Centar za napredne studije iz Sarajeva.

#Lifemagazin