Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.02.2018 13:12:11

Američki Kongres prihvatio budžet, završena blokada vlade

Foto Arhiv

WASHINGTON, (Patria) - Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je rano ujutro u petak po lokalnom vremenu zakon o finansiranju federalne vlade do 23. marta i povećanje limita potrošnje u sljedeće dvije godine, te ga uputio na potpisivanje predsjedniku Donaldu Trumpu, prenosi Hina.

Zakon, koji je prihvaćen s 240 prema 186 glasova kongresnika, trebao bi okončati finansijsku blokadu saveznih institucija koja je počela u ponoć nakon što je isteklo dosadašnje privremeno finansiranje vlade.

Očekuje se da će Trump potpisati zakon čime će on stupiti na snagu. Američki Senat prihvatio ga je nekoliko sati ranije.

Prekid rada vlade tehnički je nastupio u ponoć i to je već drugi put u ovoj godini u administraciji predsjednika Trumpa koji nije imao veliku ulogu u pokušajima stranačkih čelnika ranije ove sedmice da prekinu natezanje oko budžeta koje traje mjesecima.

Budžet na dvije godine i zakon o privremenom finansiranju vlade izglasan je u Senatu glasovima 71 senatora prema 28. Prihvatanje budžeta u Senatu kasnilo je jer je republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul devet sati govorio protiv pretjerane potrošnje.

U svom maratonskom govoru zbog kojeg su kolege gubili strpljenje senator Rand rekao je da je veliki budžet zapravo “pljačka ministarstva finansija”. Budžet je povećan za 300 milijardi dolara kako bi se udovoljilo zahtjevu povećanja troškova za odbranu te javnu potrošnju tokom dvije godine.

Pentagon dobija 80 milijardi dolara povećanja za aktuelnu budžetsku godinu za temeljne odbrambene programe, što je 14 posto povećanja u odnosu na trenutno stanje i nadmašuje Trumpov zahtjev za 26 milijardi dolara. Neodbrambeni programi dobili bi oko 60 milijardi dolara više od sadašnje svote. Te brojke bi se blago povećale za budžetsku godinu 2019. koja počinje 1. oktobra.

Senatski dogovor sadrži skoro 90 milijardi dolara za pomoć Teksasu, Floridi i Portoriku koje je pogodio uragan.