Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 08.02.2018 09:55:53

Svi na Bjelašnicu 10. februara: Cjelodnevni program povodom 34. godišnjice ZOI u Sarajevu

Bjelašnica (Foto: visitsarajevo.ba)

SARAJEVO, (Patria) - Na današnji dan prije 34 godine otvorene su 14. Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu (ZOI ’84) najveći i najzanimljiviji sportski događaj koji je održan na prostorima bivše Jugoslavije. Pored sportskih borilišta, poznati sarajevski domaćinski duh bio je u prvom planu, a cijeli grad živio je u jednom nezaboravnom ambijentu.

U cilju očuvanja sjećanja na sportsku priču koja je promijenila i obilježila historiju Sarajeva, Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa ZOI ’84 će u subotu, 10. februara 2018. godine od 10:00 sati upriličiti cjelodnevni program na olimpijskoj planini Bjelašnici.
 
Program počinje 13. Međunarodnim takmičenjem menadžera u skijanju – ETI CUP 2018., nakon čega će nastupiti poznati sarajevski bend Bombaj štampa. U subotu navečer će na Bjelašnici biti otvoreno i noćno skijanje na stazi koja će biti obojena olimpijskim bojama.

Prije 34 godine, Sarajevo je bilo jedan od ukupno 12 gradova organizatora zimskih olimpijskih igara. Učesnici igara takmičili su se u disciplinama alpsko skijanje (Jahorina i Bjelašnica), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umjetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra u Sarajevu.
 
Program igara obuhvatao je 39 događaja na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja (274 takmičarke i 998 takmičara). Sarajevo je tako opet bilo mjesto susreta Istoka i Zapada, jer su na Sarajevsku olimpijadu došli predstavnici zemalja i istočnog i zapadnog bloka. ZOI ’84 pratilo je preko 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2.5 milijarde gledalaca.
 
Igre su, i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dosadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samarana "Doviđenja drago Sarajevo!"