Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.02.2018 10:04:00

Njemačka postigla sporazum oko nove vlade, niko nije potpuno zadovoljan

Foto Arhiv

BERLIN, (Patria) - U prvim reakcijama na postignut koalicijski ugovor njemački komentatori njemačku kancelarku Angelu Merkel opisuju kao veliku političku gubitnicu koalicijskih pregovora između njezinih konzervativaca i socijaldemokrata smatrajući da je platila visoku cijenu ostanka na kancelarskoj dužnosti.

- Samouništenje. Njemačka kancelarka je zadržala jedino kancelarsku dužnost. Ali je njezina stranka (Kršćansko-demokratska unija CDU) izgubila političku moć - zaključuje komentator tiražnog Bilda u prvoj reakciji na predstavljanje koalicijskog sporazuma i upozorava kako se radi o posljednjem mandatu Angele Merkel.

Unutarstranačka kritika se najviše odnosi na gubitak važnog ministarstva finansija koje će ubuduće biti u rukama Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

- Niko ne razumije zašto smo se odrekli ovog ministarstva - rekao je za javni servis SWR, Wolfgang Bosbach, jedan od istaknutijih CDU-ovih političara, prenosi Hina.

Merkel je i na konferenciji za medije prilikom predstavljanja koalicijskog sporazuma u srijedu morala braniti gubitak važnog ministarstva finansija koje je dosad vodio Wolfgang Schaeuble i koje je postalo simbolom politike štednje za koju se unutar Evropske unije zalagala Njemačka.

- Pregovori oko ministarstava su bili teški ali ponovo je u našim rukama ministarstvo privrede - objasnila je Merkel.

Njemačka kancelarka je tokom pregovora, koji su započeli prije deset dana, govorila da se radi o procesu „odricanja“.

Analitičari procjenjuju da su Merkel i njezin CDU bili prisiljeni na ustupke socijaldemokratima koji su kroz mukotrpan unutarstranački proces na kraju ipak pristali na ulazak u koalicijske pregovore.

Odlučujuća je činjenica da u sljedećim danima članstvo SPD-a glasanjem odlučuje o pristanku na ulazak u koaliciju s demokršćanima. Procjenjuje se da su zato bili potrebni mnogi ustupci socijaldemokratskim zahtjevima kako bi se SPD-ovu bazu privoljelo na zeleno svjetlo.

Ishod ovog glasanja je i dalje neizvjestan jer je na vanrednom kongresu SPD-baza sa samo 56 posto odobrila ulazak u koalicijske pregovore s otvorenom opcijom da te pregovore odbaci ako ne bude zadovoljna postignutim.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz je prilikom predstavljanja ugovora zato govorio o „vidljivom socijaldemokratskom tonu“ kojim je ugovor obojen.

Kritičari smatraju da je Merkel i važnu evropsku politiku, davanjem oba važna resora, ministarstva vanjskih poslova i finansija u socijaldemokratske ruke, izgubila kontrolu i u ovom važnom segmentu.

Očekuje se da će Martin Schulz, koji je svoju političku karijeru gotovo u potpunosti proveo na dužnostima u Evropskoj uniji, na kraju i kao predsjednik Evropskog parlamenta, kao ministar vanjskih poslova nove vlade zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom preuzeti proces reformiranja Evropske unije koje potiče francuski predsjednik.

Kritika na račun Merkel dolazi i iz važnog privrednog krila CDU-a koje oštro kritizira koalicijski sporazum opisujući ga kao „katastrofalni dokument“.

- Ovaj koalicijski ugovor ne odiše duhom budućnosti. Unutar CDU-a će još o njemu biti mnogo rasprava - stoji u saopćenju CDU-ovog privrednog krila.

Slavlje na račun CDU-a, kako komentiraju mediji, odjekuje i iz redova CSU-a koje je dobilo važan resor unutarnjih poslova koji je tradicionalno posljednjih godina u rukama CDU-a.

Predsjednik CSU-a i premijer Bavarske Horst Seehofer, poznat kao najžešći kritičar liberalne migrantske politike Angele Merkel, preuzet će ovo važno ministarstvo i nadležnost za osjetljivo pitanje migranata po kojem CSU među strankama desno od centra, unutar Njemačke, zauzima, kako primjećuje Hufftington Post za Njemačku, najradikalnije pozicije.

Ova pozicija bi CSU-u, kojeg na jesen očekuju lokalni izbori u Bavarskoj, pomogla da se profitira kao stranka koja brine za unutarnji red i strogu migrantsku politiku te tako vrati birače koji su na parlamentarnim izborima u septembru masovno prelazili desno populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD).

No i SPD očekuju burna vremena. Prema posljednjim informacijama Martin Schulz je poziciju predsjednika stranke u večernjim satima predao u ruke predsjednice socijaldemokratskog zastupničkog kluba Andrei Nahles nakon što je samo prije nekoliko mjeseci izabran na to mjesto.

Smatra se da i ova odluka ima veze s glasanjam SPD-ove baze o koalicijskom sporazumu i kao neke vrta ustupka dijelovima stranke koji smatraju da Schulz stranku nije trebao voditi ka novom izdanju velike koalicije.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android