Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 07.02.2018 11:24:00

Akcija NEON: Pronađeno oružje, municija, sef s novcem, mobiteli, notesi s imenima

Foto: Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 06.02.2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „Neon“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela „Navođenje na prostituciju“,„Trgovina ljudima“ i „Pranje novca“.

U sklopu navedene akcije, a na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na tri lokacije na području Sarajeva i to dva stana i jedan ugostiteljski objekat, te su lišena slobode dva lica iz Sarajeva incijala S.B. (1974. god.) i S.D. (1986. god) koja se dovode u vezu sa  gore spemenutim krivičnim djelima.

Radi se o licima koja su u ranijem periodu i tokom 2017. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi kontinuirano, omogućavali i organizovali pružanje seksualnih usluga većem broju nepoznatih osoba u noćnom klubu koji je pretresen u ovoj akciji, na način da su u ličnim kontaktima ili posredstvom drugih osoba pronalazili djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata. 

- Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef sa većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima. Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata u zakonskom roku Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo - navode iz FUP-a. 

Asistenciju prilikom realizacije ove operativne akcije je pored Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pružala Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine koja je na osnovu Naredbe Kantonalnog Suda u Sarajevu poduzimala je aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Nastavak aktivnosti u toku.